Beeldbellen is geen zorg…in de GGZ

Afgelopen dinsdag zei de Regering na een gesprek met Minister van Gehandicapten zaken bij monde van Hugo de Jonge dat de zorg thuis gewoon door moet gaan.

Beeldbellen is in de GGZ geen zorg. Zorgvragers moeten de mimiek en lichaamstaal van de zorgverlener kunnen zien en vice versa.

Beeldbellen is dus geen geschikte vervanger voor Facr2Face, het kan natuurlijk wel een aanvulling zijn. Net als gewoon bellen en appen dat ook al jaren zijn.

Echter zijn er toch zorgaanbieders die de zorg stop zetten. Je kan dan beeldbellen of naar het (slecht geventileerde) kantoor komen.

Dit is tegen de verplichting van het kabinet in.

empathie

In plaats van dat zorgverleners uitleggen waarom liet de manager van mijn Bulkaanbieder mij bellen door een verbaal niet vaardige begeleider. Op mijn vraag of we dan bij mij in de wijk kunnen wandelen werd gezegd geen zorg. Alleen beeldbellen of naar een Covid-19 hol.

Uitleggen waarom

Iedereen met een kuchje mag het huis niet uit. Dus dat er te weinig begeleiders zijn om iedereen alle fysieke uren te geven die nodig is, is natuurlijk volslagen duidelijk.

Maar dat is niet gezegd. Dus ga ik uit van muiterij.

De-escaleren

De-escaleren is zeer belangrijk in de GGZ. Daarom is het niet verstandig een verbaal niet vaardige begeleider te laten bellen met een assertieve zorgvrager als ik.

En maak een zorgvrager vooral niet uit voor leugenaar. Accepteer het dat de zorgvrager de reden wil weten. Zorgvrager zijn geen debielen, maar mensen met gevoel.

Omdat ik pas na 17 uur gebeld werd was ik genoodzaakt om de Rechtsbijstand in te schakelen. KRO-NCRV is er ook mee bezig.

Oproep aan Burgemeesters bij verplichte Lock-Down

Geef zorgaanbieders binnen de GGZ een machtiging om buiten af te spreken met zorgvragers. Op deze manier bespaart u ellende en geld. Anders zullen er velen in Crisis opname komen. Suïcide tot gevolg als die plekken volstromen.

En om nou te zeggen dat de crisis plekken bij de beste instellingen zitten? Niet bepaald.

Kort samengevat

  • Uitleggen
  • Empathie
  • Meedenken
  • Ontheffing voor GGZ bij verplichte Lock-Down
  • Voorkom ellende en onnodige kosten

Staatssecretaris Blokhuis geniet mijn vertrouwen. Ik hoop dat Paul het waarmaakt. Hopelijk mag hij nog 4 jaar door om zijn taak te voltooien.

Update 20 oktober 2020

De Bulkaanbieder geeft mondeling aan dat er zorg aan huis kan worden verleend. Maar weigert het schriftelijk te bevestigen