Dit gaan we hopelijk ook in 2021 niet of juist wel terugzien

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Covid-19

Het Rampjaar 2020 is bijna om. Het ramp jaar dat zo als de naam van het virus doet vermoeden al in 2019 begon. Covid-19 heet de lol vergruiser,

Corona Virus disease 2019

WHO (World Health Originisation

We mochten een hoop dingen niet meer:

 • Theater
 • Knuffelen
 • Concerten
 • Winkelen voor de lol
 • Op kantoor werken
 • Veel bezoek ontvangen

We moesten opeens een hoop:

 • Afstand houden
 • Thuis werken
 • Zo veel mogelijk binnen blijven
 • Thuisblijven met verkoudheid
 • Thuisblijven als een huisgenoot koorts heeft

Maar we hoeven ook een hoop niet meer. En maandag 4 januari 2021 wordt toch wel de minst ongemakkelijke eerste werkdag na de Kerstvakantie sinds de invoering van de…Kerstvakantie. We Hoeven namelijk niet te zoenen. Een hand geven mag niet eens. Wat een feest. Vooral voor de jongere medewerkers op je werk. Niet meer al die 50+ jarige moeten zoenen. En zelf ben ik er ook erg blij mee dat ik niet tegen iedereen hoef te zeggen dat ik niet wil zoenen. Wat mij betreft wordt zoenen iets voor intimi.

Voor verkopers van hele dure dingen als auto’s en keukens is het ook fijn dat ze geen handen meer hoeven te schudden.

Anderhalvemetersamenleving

Anderhalvemetersamenleving is dit jaar verkozen tot het woord van het jaar. Maar zullen we er nog aan denken als straks de grootste groep gevaccineerd is? Zwaffelen ging over.

In 2004 was het Haiduc. Wat is dat?

Het woord van het jaar wordt vaak jaren erna zelden gebruikt. Maar toch hoop ik dat het recht op anderhalve meter ruimte in de grondwet komt te staan. Ik merk nu pas hoe vervelend ik het vind dat mensen even voor je duiken in de supermarkt om dat ene product te pakken.

Dag funshoppen!!

Ik hoop ook oprecht dat het funshoppen in de essentiƫle bulk-winkels niet meer terug komt. Het is namelijk echt mega irritant als mensen even goed gaan kijken wat er in het schap staat, 1 pakje pakken en door lopen naar de volgende meter en daar dan een kwartier staan.

En als ik dan vraag of ik erbij mag omdat ik geen boodschappen doe voor de lol dan krijg ik vaak een boze blik toegeworpen.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

De Filosoof Johan Cruijf had zeker gelijk met deze zin. Ook dit jaar zien we mooie dingen. Niet meer zoenen, geen verjaardag met 15 gasten en handen wassen als je op bezoek gaat. Natuurlijk zijn er ook zaken die minder mooi zijn. Bijvoorbeeld dat je je beste vriend(in)en niet meer een knuffel kan geven en wat echt het aller ergste is:

De planbare “niet” acute zorg stopt

Tamara “0 empahtie” van Ark

In het voorjaar is zelfs alle reguliere zorg stopgezet. In intramurale zorg mochten zorgvragers niet meer naar buiten, bezoek mocht ook niet komen. Maar toch bleken er vele bewoners besmet geraakt te worden met Covid-19.

Maar het was kiezen tussen 2 kwade

Natuurlijk kun je het niet maken om de zorgverleners in de instelling vast te houden. Dat is ethisch ongepast en moreel verwerpelijk. Je kan een ouder niet vragen om de verjaardag van het kind te missen. Voor de zorgvragers was dit beter geweest dan de huidige situatie. Beter was het nog om de zorgvragers toe te staan 1 of 2 vaste bezoekers te ontvangen. Alleen op de eigen slaapkamer. Een apart toilet voor bezoek.

Knuffelcontact

Voor alleenstaanden is een knuffelcontact heel fijn. Het is dan ook niet voor niets het Belgische woord van dit jaar. Zeker omdat ook in Nederland het aantal alleenstaanden toeneemt. Over een aantal jaar zal 1 op de 3 huishoudens uit 1 bewoner bestaan.