Mening: De snoeiharde Lock-Down is minder heftig dan de “Slimme” Lock-Down

Tijdens de Lock-Down die door Mark & Hugo de “Slimme” werd genoemd werd alle extramurale GGZ zorg stopgezet. Dit heeft bij mij een behoorlijk trauma veroorzaakt. Toen mijn zorgaanbieder in oktober dreigde om de begeleiding opnieuw stop te zetten heb ik bijna een crisis opname en hartinfarct gehad (Bij wijze van spreken).

Maar nu zijn de winkels dicht!

En terecht. Dat had 5 jaar geleden al moeten gebeuren, alle winkels moeten wat mij betreft een verbeterd advies en minder upsell-plan plan schrijven. Dat betekend dat ze in een winkel eerlijk advies moeten gaan geven in-plaats-van voor de snelle omzet gaan.

Ook moeten er plannen ingeleverd worden hoe de impulsaankopen worden voorkomen. Dus niet beperkt. Om de reden van de impulsaankopen kan ik prima leven met Click & Collect.

Dat de winkels geen impulsaankopen verkoop hebben is hun eigen domme schuld.

Action

Action heeft een gemiddelde factuuromzet van € 12. Terwijl mensen van te voren van plan zijn om ongeveer € 4 uit te geven. € 8 meer dan gepland. Belachelijke winkel dus. Ik vraag mij dan ook af of mensen wel echt goedkoper uit-zijn bij Action. Als je een fles BlueWonder voor €2 wil kopen en een pakje mops voor € 2 maar je geeft € 12 uit bij de Kassa dan kun je beter bij de Supermarkt de BlueWonder kopen voor € 2,99 en voor € 2,50 een mop bij Wibra of Zeeman. Dan ben je € 5,49 kwijt, inderdaad meer dan je bij Action voor dezelfde spullen zou betalen. Maar alle Meuk maakt de voordeel safari een dure expeditie.

Daarbij is de Action een waar Covid-19 broeinest. Er mogen onbeperkt klanten naar binnen en niemand houdt afstand. De laatste keer dat ik er was (zomer 2020) heb ik er 30 minuten over gedaan om veilig de kassa te bereiken.

Natte en droge Horeca

De droge Horeca kan wat mij betreft open met strikte regels:

  • Op je plek zitten
  • Mondkapje op bij binnenkomst en WC bezoek
  • Pinnen aan tafel als je wil betalen per pin, anders contant aan tafel.
  • 1,5 meter afstand van mensen die op een ander adres ingeschreven staan of verblijven
  • Geen alcohol schenken
  • om 18 uur geen nieuwe gasten
  • om 19 uur gasten weg bonjouren

Natte Horeca moet helaas nog even gesloten blijven.

Avondklok

De Avondklok is de basis in de de versoepelingen. Het moet ook worden verboden buiten het adres waar je ingeschreven staat bij de Gemeente te zijn na aanvang van de avondklok.

Uitzondering hierop zijn bewoners van Jeugdzorg instellingen tijdens een thuisweekend. Wel moet je dan een verklaring van de zorgmanager met de tijdelijke verblijfplaats hebben.

Vakantieparken hebben even pech, net als Hotels.

Hé maar er is een vaccin

Er is een vaccin. Israël laat zien dat we snel alle kwetsbare groepen kunnen vaccineren. Ik stel voor dat we daarna de jongeren tussen 13 en 30 doen. Deze groep wordt minstens net zo hard getroffen door de Covid-19 maatregelen als de kwetsbare groepen.

Waar kwetsbare groepen vaak al een jaar vrijwel volledig in quarantaine zitten wordt dit ook afgedwongen bij jongeren.

Basisscholen zijn gelukkig weer geopend. Maar het voorgezet onderwijs, MBO, HBO en Universiteiten nog niet. De Hogescholen en Universiteiten zijn al bijna een jaar niet meer fysiek toegankelijk voor studenten. Vaccineer dus ook maar de studenten en medewerkers in student-gebonden functies van onderwijsinstellingen, tegelijkertijd met de studenten.

Keuzes hebben gevolgen

Als je mensen een keuze geeft heeft deze keuze gevolgen. Zo kan het dus zijn dat wanneer je geen vaccin aanvaard je niet naar evenementen, concerten, Theaters, Horeca of sportscholen/clubs mag. Deze keuze moet wél vooraf duidelijk zijn.

Wellicht zouden we ook uitkeringen kunnen verlagen als mensen er zelf voor kiezen zich niet te laten vaccineren. Bijvoorbeeld € 50 minder per maand bij een Bijstand en als de uitkering hoger is tien cent per euro minder. Over het netto bedrag natuurlijk.

Het eigen risico verlagen voor iedereen die ervoor kiest om zich te laten vaccineren lijkt mij ook een prima idee. En wellicht liggeld voor mensen die met Covid-19 in het ziekenhuis komen en niet gevaccineerd mijn.

Wel pas vanaf 2025. Dit om spijtoptanten ook de mogelijkheid te geven zich later alsnog te laten vaccineren.

De voordelen voor Cultuur, sport en vermaak moeten meteen ingaan

Om kwetsbare groepen een voordeel te geven moeten cultuur, vermaak en de Sportschool meteen open meteen open voor iedereen die gevaccineerd is. Waarom? Omdat veel kwetsbare mensen al 1 jaar in quarantaine zitten. Medewerkers moeten zich elke week laten swabben met de PCR test.