Van sleepwet tot Sleepende ellende

Nog krap 3weken tot het referendum over onze privacy. Op 21 maart zijn niet alleen de Gemeenteraadsverkiezingen, maar ook het Referendum over onze privacy en democratie.

Het referendum over de sleepwet:

Volgens vriend van GeenStijl Ronald Plasterk is deze wet nodig om aanslagen tegen te gaan. Maar na iedere aanslag hoor je in het nieuws dat de dader al in beeld was, en dat de geheimen diensten ze zijn kwijt geraakt door de grote hoeveelheid data.

Wat mogen ze in deze wet?:

Stel, je buurman kweekt een baard en gaat in gewaad over straat, dan mogen de geheimen diensten straks de hele straat hacken om te kijken wat je doet, je e-mails  lezen bijvoorbeeld met je dokter. Dit is nutteloos, tenzij je van Nederland een dictatuur wilt maken.

In Nederland hebben we nu een kabinet met een aardige minister van Landbouw, Ouderenzorg en een aardige Staatssecretaris van GGZ zaken.

Maar wat nu als we een Trumpiaans kabinet krijgen, met een charmante maar gestoorde premier, die kan dan iedereen die het niet met hem eens is volgen door zomaar mee te luisteren en kijken via je Smartphone.

Daarbij kan het best zijn dat de regering uit louter toffe mensen bestaat, maar wat nou als de geheime dienst wordt gehackt? Bij menig overheids systeem is de beveiliging niet op orde. Ten tijde van de Oorlog in Libië kwam het TV progrmma 1Vandaag er achter dat de Voicemails van Premier Rutte niet was beveiligd, dus als je wist dat de Overheid met Vodafone belt en je wist zijn nummer, dan kon je gewoon staats geheimen horen.

Enkele maanden later werd ontdent dat Waterschappen, gemeentes en provincies hun wachtwoorden niet op orde hadden. Met de AVG die ingaat op 25 mei kun je wel een boete krijgen bij een data lek, maar die gaat af van ons belastingheld, en komt waarschijnlijk ook weer terg bij de staat. Dus leergeld kun je dat niet noemen.

In de afgelopen jaren zijn er ook grote bedrijven gehackt, KPN, Yahoo en Babydump zijn de bekendste voorbeelden.  Zelfs iCloud van Apple, het duurste en meest winstgevende bedrijf van de wereld is enkele jaren geleden gehackt. Naakt foto’s van de partner van Justin Bieber zijn toen in de openbaarheid gegooid. Maar wat nou als je suïcidaal bent, je bespreekt dit et je Psycholoog maar omdat je in en achterstandswijk woont en je buurman een baart kweekt en in het Arabisch bidt wordt jij ook afgetapt dan zien de geheime diensten wat je via de E-mail bespreekt met de Psycholoog. In de mooiste wereld zien ze dat je geen gevaar bent, en verwijderen ze je gegevens. Maar Nederland gaat deze gegevens jaren bewaren. En een kwaadwillende regering zal je proberen het laatste zetje te geven. Dan is de minister opeens niet meer zo aardig.

Dus wie garandeert mij dat er niet door een overheid, regering of crimineel misbruik maakt van jou persoonlijke en intieme gegevens?

Edit 2018-03-16

De Geheime diensten mogen onze data ook delen met buitenlandse diensten, in Duitsland bijvoorbeeld. Een land dat voor Duitsers strengere regelgeving heeft voor Privacy dan voor de inwoners van debuurlanden. Of zelfs TURKSE diensten

Ook kunnen de Hackers van de geheime diensten screenshots maken van appjes die je verstuurd, of van je werkomgeving die wordt gehackt. Je werkgever kan hiervoor straks hoge boetes krijgen.

 

  1. Dit stukje Cabaret zet de vinger op de zere plek van de Sleepwet #ZML