Je bekijkt nu Een brede publieke vrije Nederlandse MediaDienst. Ja ik Wil

Een brede publieke vrije Nederlandse MediaDienst. Ja ik Wil

In tijden waar we veel thuis zitten, behoefte hebben aan amusement en echt nieuws. In een Wereld waar wij niet meer weten wat echt is wat wat we met een korreltje zou moeten nemen heb ik behoefte aan een brede Publieke Nederlandse vrije MediaDienst

Breed betekend voor iedereen

Iedereen moet mee kunnen doen. Of je nog maar kort in Nederland woont, Beperkt bent in je Nederlands begrijpen of dat je bijvoorbeeld slechthorend of slechtziend bent.

Programma’s in makkelijk Nederlands

Als mensen die nog maar kort in Nederland wonen Nederlands willen leren wordt ze vaak geadviseerd om Sesamstraat te kijken. Wil je weten wat er gebeurd in Nederland maar gebruiken ze in het gewone Journaal dure worden, of is het beeld van die oorlog een Trigger dan wordt gezegd: Jeugdjournaal. Trigger betekent: “Pas op schokkende beelden”

Natuurlijk ben ik trots op deze programma’s waar ik mee ben opgegroeid, met mij velen kinderen. Of het Jeugdjournaal waar ik heb geleerd dat je in Nederland mag zeggen wat je wil, dat het niet uitmaakt op wie je verliefd wordt en of je een jongetje, meisje of soms allebei of op niemand.

Dat jongetjes en meisjes gelijk zijn. Dat sommige kinderen zich geen jongetje of meisje voelen, of allebei.

Natuurlijk zijn dit geweldige programma’s maar…

Volwassenen zitten helemaal niet te wachten op een pratende hond-pop of een vogelpak. Daarom moeten er TV, Radio en Internet programma’s stukjes komen voor mensen die graag Nederlands willen leren of moeite mee hebben.

Boos van BNNVARA op Youtube is hier een goed voorbeeld van. Tim Hofman legt heel duidelijk en in makkelijke taal uit wat je moet krijgen als je iets koopt of een huis huurt. En vooral wat je niet hoeft te geven.

Er moeten veel meer makkelijk te begrijpen programma’s komen. Over veel onderwerpen. Die moeilijke onderwerpen makkelijk uitleggen. Net als Zondag met Lubach doet. Maar dan geen grappen, maar serieus.

Audiodescriptie

Audiodescriptie is een moeilijk woord. Het betekend dat mensen met geluid (audio) wordt beschreven (descriptie) weten wat er op het scherm gebeurd. Meestal betekend dit dat een presentator of acteur uitlegt wat er op het scherm te zien is.

Ik vind dat geluid beschrijven bij alle TV programma’s en Internet Programma’s moet worden ingevoerd. Ook voor de programma’s waar politieke partijen en Goeden Doelen zeggen wat zij belangrijk vinden. Maar ook voor de informatie van de overheid. Vroeger noemde wij dit Postbus51.

Postbus51 is iets anders dan het Journaal. Het journaal mag zelf bepalen wat zij zeggen en schrijven. Ik bedoel bijvoorbeeld informatie over bijvoorbeeld: dat je Belastingaangifte kan doen of dat er een nieuwe belangrijke wet komt.

Gebarentolk

Bij alle TV programma’s moet een gebarentolk komen. Een gebarentolk maakt bewegingen in een taal van bewegingen. Mensen die slecht of moeilijk horen kunnen dan het programma op TV of Internet beter volgen.

Ondertiteling

Ondertiteling is heel belangrijk voor mensen die altijd goed konden horen maar omdat ze wat ouder worden dat niet meer zo goed kunnen. Oudere mensen die iets minder goed horen kunnen vaak geen gebarentaal. Daarom is alles ondertitelen ook zo belangrijk.

Prikkelarme & hoogcontrast online websites

Mensen met bijvoorbeeld Autisme kunnen niet altijd goed tegen websites die druk bewegen.

Mensen met een klein beetje slechtziendheid kunnen vaak heel goed geholpen worden met websites met hoog contrast. Dat betekend dat de kleuren heel veel van elkaar verschillen. Daardoor kun je beter het verschil tussen de tekst en de achtergrond of een afbeelding zien.

Dit kost heel veel geld

Omdat het heel veel geld kost om een Publieke Nederlandse vrije MediaDienst te hebben moeten wij 2 % van alles wat wij met elkaar verdienen aan de Publieke Nederlandse vrije MediaDienst geven.

Dat lijkt heel weinig. Dat is 2 cent van iedere euro. In Nederland verdienen wij met z’n alle bij elkaar 900 miljard euro. Dat is echt heel veel geld. Dat betekend dat de Publieke Nederlandse vrije MediaDienst 18 miljard euro per jaar krijgt. Dat is net zo veel als alle mensen met een koophuis samen krijgen van de overheid.

De Nederlandse Publieke Omroep krijgt nu 750 miljoen euro per jaar.