Gratis geld om de zorg om zeep te helpen

Gisteren is de premie van de basisverzekering voor 2019 bekend gemaakt. Een fikse tegenvaller, waar meestal de premiestijging van de aanvullende verzekering meegedekt is in de verhoging van de zorgtoeslag wordt nu voor de tweede keer sinds 2006 de premie meer verhoogd.

De vorige keer was 3 jaar geleden, vlak voor de tweede kamer verkiezingen. Toen ging de premie met €8 per maand omhoog.

Nu met “slechts” €6. Echter stijgt volgend jaar de zorgtoeslag met €5. Het sentiment rondom de verzekeringspremie (deels terecht) zorgt ervoor dat steeds meer mensen ervoor kiezen om uitsluitend de basisverzekering af te sluiten.

Echter betaal ik dit jaar, inclusief basisverzekering, DSW AV top en het eigen risico €385 (Bij DSW €375) ongeveer €80 per maand. Hier is dan de zorgtoeslag al vanaf. Het toeslagen stelsel is een hardgelach voor de gezinnen waar pa en ma beide een Nuts baan hebben, bijvoorbeeld verpleegkundige en politie agent of leraar op een basisschool en en automonteur.

Zij vallen net buiten het recht op zorg (en huur)toeslag. Daarom pleit ik ervoor om het toeslagen stelsel volledig om te gooien.

Maak van de huurtoeslag een woontoeslag, voor zowel kopers als huurders. Schaf daarom de de hypotheek renteaftrek af, zelfs per direct voor alle openstaande hypotheken boven de NHG grens.

Maak alle toeslagen progressief. Dus tot een X bedrag volledig, daarboven per €1 netto inkomen 25 cent eraf. De huidige huurtoeslag is ook geen vast bedrag, dit is naast inkomensafhankelijk ook kostenafhankelijk.

Iemand die €450 huur betaald krijgt minder dan een huurder die €607 huur betaald.

Voor de zorgpremie moeten we het echter niet kostenafhankelijk maken maar kwaliteitafhankelijk. Dat betekent dus dat iemand die zich ruim verzekerd tegen fysiotherapie een hogere zorgtoeslag krijgt.

Om goed verzekeren te stimuleren moet de premie van de basisverzekering inclusief eigenrisico (2020 €150) bijna net zo duur zijn als een “representatieve zorgverzekering.

Als je uitgaat voor de verzekering die ik in 2019 heb betaal ik nu €80. €150-€75=80. €75 zorgtoeslag dus bij uitsluitend de basisverzekering.

De AV top polis van DSW vind ik persoonlijk A voor fysiotherapie en Mensendieck, daarvoor krijg je dan bijvoorbeeld €20 extra zorgtoeslag. Inclusief tandarts kost die nu €35. Dat is inclusief een vind ik B kwaliteit voor Tandarts daarvoor krijg je dan nog €14.

Speculatieve betekenis met de basispremie van 2020 en de AV top premie van 2019 betaal je €185 inclusief eigenrisico. Daar gaat dan €75+20+14 =109 zorgtoeslag vanaf.

185-109=€76. Dus goed voor jezelf zorgen kost dan maar €12 per jaar.

Natuurlijk moeten er ook A, B en C pakketten door iedere risicodrager aangeboden worden. Verder moeten al die onnodige merken als Zekur, FBTO of HEMA verdwijnen.

Al die merken hebben marketing kosten, eigen website en klantenservice. Extra kosten en langere wachttijden.

Nu het punt wat wel terecht is: sommige pillen moet je gewoon voor je eigen bestwil via de arts en apotheker kopen. Maar als ze niet vergoed worden kom je voor een nare verrassing, de apotheek rekent voor 5 Minuten verzamelen bijna €7, en voor het gesprekje wat meestal maar 2 minuten en 43 seconden duurt voor de eerste uitgifte in 12 maanden ook nog is bijna €7, dan betaal je €13,86 voor 5 pilletjes van 6 cent per stuk.

Laten we de apothekers net als huisartsen zo’n €70 per ingeschreven cliënt per jaar betalen, zonder dat dit van je eigenrisico afgaat. Daarvoor krijg je 1 onverzekerd gesprekje+ verzamelen gratis, en maximaal 4 X alleen het verzamelen.

Verder verlagen we het bedrag voor het gesprekje naar €2,50 en vanaf de tweede, eerste is gratis en voor het verzamelen krijgen ze €2,50.

Blijkt de omzet lager prima mits kostendekkend. Verdienen de apothekers meer, dan betalen ze dit bedrag terug aan de verzekeraars. Maken de verzekeraars hierdoor meer winst? Dan krijgt iedere premie betaler zijn deel. Kinderen tellen niet mee in de teruggave.

.