van Kiloknaller tot bacterie kanjer

Bijna continu wordt er op TV, Radio in Printmedia en online geadverteerd tegen de Kiloknallers.

Dit is een populaire term voor acties van vlees en gevogelte dat onder erbarmelijke omstandigheden is gekweekt. Plofkip en hetzelfde, maar dan Kippen natuurlijk.

Het probleem ontstaat doordat Supermarkten vooral concurreren op prijs. Daardoor worden consumptie dieren nokkie vol gestampt met antibiotica.

Dit kan omdat van de meeste antibiotica het patent is verlopen en het daardoor gedumpt wordt door Indiase bedrijven.

Is dit een probleem? Ja…in Nederland gebruiken we de minste antibiotica per inwoner ter wereld.

In de intensieve veehouderij een van de meeste ter wereld. Hierdoor is er veel kans op bacterie resistentie, kijk bijvoorbeeld naar de ESBL en de MRSA bacteriën die bij veel veehouders een levensgroot probleem zijn.

Hoe werkt dit? Perfectie bestaat niet hierdoor zal antibiotica nooit een 100% score halen. De bacteriën die niet dood gaan zijn resistent, en hebben opeens alle ruimte om te groeien, en deze bacteriën zijn soms zelfs zo sterk dat verhitten niet effectief is.

Dit probleem is makkelijk op te lossen: als op dit moment 10 kippen ziek zijn krijgt de hele stal een antibioticum via het drinkwater.

Dit is voor de intensieve veehouderij moeilijk te regelen, dus voor je eigen veiligheid kun je beter vlees en gevogelte kopen met 2** of 3*** sterren van het Beterleven keurmerk.

En eigenlijk zou de EU ervoor moeten zorgen dat consumptie dieren geen antibiotica mogen krijgen. Zo kan je lieve huisdier beter worden geholpen als die ziek is, net als je moeder, partner of kinderen als ze bijvoorbeeld blaasontsteking hebben.

Nog 1 tip tussendoor: Chloor of bleek heeft op je WC hetzelfde effect als Antibiotica op je Schnitzel of drumstick.