Je bekijkt nu Waterflessen, een echt onafhankelijke test
Van Links naar Rechts Mepal Elipse 500 ml Mepal Vita 700 ml Dopper 450 ml Hema waterfles nieuw model 750 ml

Waterflessen, een echt onafhankelijke test

Getting your Trinity Audio player ready...

In Nederland zijn we tot op heden gezegend met de kwaliteit van ons leidingwater, dit behoort tot de beste ter Wereld. Eigenlijk komt er gewoon Barle Duc uit de kraan, mineraalwater dus. Daarom is het niet zo gek dat de hervulbare waterflessen ongekend populair zijn in ons, met onze afzwaaiende Minister-President te spreken, Gave land. Welke Waterflessen heb ik de afgelopen 10 jaar gebruikt? Hoe hoe bevielen ze? Een echte onafhankelijke review zonder dat ik er ook maar een enkele cent voor kreeg.

Welke flessen heb ik geprobeerd de afgelopen jaren?

Zoals je misschien hierboven las ben ik sinds ongeveer 10 jaar aan de waterfles. Waarom doe ik dat? En kan dit anders? Natuurlijk, je kan altijd water uit een glas drinken, maar ik vind een fles prettiger omdat hier meer in past en ik kan dan beter meten hoeveel water ik heb gedronken. Voor het meten zijn ook “gratis” apps, maar voor gezondheidsinformatie gebruik ik liever geen data en advertentie gestuurde app.

De flessen die ik heb geprobeerd zijn:

  • Metalen bidon, niet meer verkrijgbaar
  • Metalen fles met lurk rietje, beviel totaal niet
  • Dopper classic met bekertje, 450 ML
  • Sistema Dopper immitatie, niet meer verkrijgbaar, 700 ML
  • HEMA oude type fles 500 ML, niet meer verkrijgbaar
  • Mepal Ellipse 500 ML & 700 ML
  • Hema nieuwe type fles, 500 ML & 750 ML
  • Vandaag gekocht, Mepal Vita goed afwasbare waterfles 700 ML

Flessen die afvallen

De flessen die niet meer verkrijgbaar zijn vallen in ieder geval af. Graag wil ik in het bijzonder de Sistema Fles positief benoemen, deze fles was lekker groot, goed afwasbaar en fijne grote opening.

Negatief wil ik graag benoemen dat ik persoonlijk metalen bidons en lurk rietjes flessen erg goor vind. Omdat ik geen vaatwasser heb en de drink tuutjes en rietjes dan niet zo gemakkelijk kan reinigen wil ik iedereen waarschuwen voor deze bacterie bommen.

Dopper

De Dopper is, naar ik denk, een van de meest verkochte hervulbare waterflessen. Dat is zeker niet voor niks, deze waterfles is een van de eerste goed afwasbare waterflessen die in Nederland te koop is, in leuke kleuren en een stoer maar toch lief ontwerp, Deze fles is niet de goedkoopste uit deze test, maar van de winst van Dopper gaat er een flink deel naar drinkwaterprojecten in landen waar ze geen drinkwater hebben.

Ik heb deze fles ooit gekregen van mijn werk. Het is moeilijk om deze fles goed dicht te draaien wanneer je die in een tas doet. Bij mij ging de volle fles best vaak open, waardoor mijn boterhammen een soort broodpap werden. Zoals je waarschijnlijk al door hebt, is de Dopper niet mijn favoriete fles. Ook vind ik de drink opening wat klein, ik ben denk ik wat gulzig met water.

HEMA Waterfles, de oude en nieuwe versie

De HEMA Waterfles wat in de oude versie een soort Dopper imitatie. Net als bij de echte Dopper vind ik de drink opening te klein. Dit is helaas bij de vernieuwing niet ruimer geworden. De flessen zijn wel echt behoorlijk goedkoper dan de dure Dopper & Mepal, die ik later zal beschrijven.

Bij de vernieuwing van de HEMA Waterfles zijn 2 grote veranderingen doorgevoerd: Op de dop in een draagring gezet. Ook heeft HEMA een grotere fles in de winkel gezet, niet alleen de 500 ML maar ook 750 ML, die dus de helft groter is.

De nieuwe 500 ML, ook wel halve liter genoemd, flessen die lekte bij mij. De volgende ochtend was de hele legplank in de koelkast nat doordat de fles lekte, dit is op het moment van schrijven ruim een jaar geleden. Ik hoop dat HEMA het probleem heeft opgelost.

De fles is simpel in uiterlijk, maar wel praktisch. Heb je niet veel te besteden maar wil je een prima fles? Dan is de HEMA Waterfles zeker aan te raden. Vooral omdat je deze fles goed kan afwassen en goed stevig is. Deze fles gaat bij mij iets langer dan een jaar mee.

Mepal Ellipse & Vita

De Mepal Ellipse is na 10 jaar wel een klassieker te noemen. Deze fles ziet er erg schattig uit en heeft een lekkere grote drink opening, misschien wel iets aan de grote kant. Maar de fles is volledig beschermd tegen lekken. Doordat de drinktuit, in tegenstelling tot de Dopper, HEMA & de hierna genoemde Vita Waterflessen er niet afgeschroefd kan worden vind ik persoonlijk dat deze fles niet goed met de hand is af te wassen.

De Ellipse fles is een smalle fles, hierdoor makkelijk mee te nemen in een flessen vakje op een rugzak. In een afwasmachine is deze fles uitstekend schoon te krijgen. Wel op maximaal 65 graden Celsius in de bovenlade, bijvoorbeeld op de Ecostand.

De Mepal Vita waterfles heb ik pas sinds vanmiddag in gebruik, dus ik kan alleen de eerste indruk geven. De drinkopening is lekker groot en doordat de drinkopening van de fles af te schroeven is kun je de Vita Fles makkelijk met de hand afwassen.

Bij de Mepal Vita fles kun je de siliconen ringen uit de dop en drinkopening trekken zodat je de ringen ook kunt afwassen. Ik zou dit je toch sterk adviseren omdat de ringen anders kunnen gaan schimmelen. Mocht je de ringen kwijt zijn, dan kun je eenvoudig nieuwe kopen via de officiële Mepal website. Je gaat naar de website, kiest het juiste product met juiste maat. Onderaan de pagina kun je nieuwe onderdelen bestellen. Toen ik een ring voor mijn Yoghurt beker nodig had waren de verzendkosten slechts 1 euro. Dus dit is echt een stuk goedkoper dan een nieuwe fles of ander Mepal product. Nee, Ik laat mij echt nooit sponsoren!

Schoonmaken van de fles & een kleine tip

Alle flessen die uitgebreid zijn besproken mogen tot 65 °C in de afwasmachine. Je kan flessen ook met de hand afwassen, gewoon met een sopje. Ik vind zelf de afwas spons op een stok van Dishmatic prettig, gebruik dan de roze opzetspons, te koop bij de Online drogist, om krassen te beperken. Een fles zonder grote opening, bijvoorbeeld de Mepal Elipse kun je het beste in de afwasmachine afwassen, heb je geen afwasmachine? Dan kun je een ronde flessenborstel kopen.

Droog de flessen altijd goed af, ook na de afwasmachine. Laat de fles bij voorkeur een nacht ofzo drogen, op de kop op een schone droge microvezeldoek.

De flessen die je bij officiële (web)winkels koopt zijn veilig. Flessen uit de Supermarkt, waar statiegeld op zit zijn gemaakt om 1X te gebruiken. Geef vooral kinderen geen opnieuw gevulde statiegeldfles, anders kunnen ze misschien onvruchtbaar worden.

Koop je een merk fles die je niet kent? Kijk op Google of Chinese webshops ze verkopen. Zo ja, niet kopen. Ook op grote webwinkels zitten soms verkopers die bij AliExpress of Temu inkopen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Conclusie

Omdat de 4 flessen die ik uitgebreid heb beschreven alle vier goed zijn voor de prijs die je ervoor betaald en je waarschijnlijk ook persoonlijke wensen hebt, geef ik geen koopadvies. Als je verder wil kijken, dan hoop ik dat deze onafhankelijke blog je verder heeft geholpen.