Dit is waarom “Kereltje” Pechtold Bejubelt wordt

Even terug in de tijd:

2006, november. D66 staat op 1 zetel, SP op 30 en de PVV (toen nog aangeduid met PVV / GW) stond op 4 zetels. Althans in de peilingen. De uitslag van alle drie deze partijen werd anders. SP kreeg 25 en de PVV 9 zetels. Zoals Peter Heerschop in “Lieve Marianne” bij Evers staat op (538) zei het verschil tussen deze partijen is precies hetzelfde (5 zetels). PVV kiezers zijn dus bang om te zeggen dat ze PVV stemmen, en zeggen dus SP te stemmen.

Maar nu “Kereltje”Pechtold: D66 stond enkele weken voor de verkiezingen nog op 0 zetels in de peilingen. Wouter Bos zou Minister van FiananciĆ«n worden, met de zege van zijn voorganger Gerrit Zalm.

De Oorlog in Armeniƫ met Turkije was toen een dingetje, alle partijen noemde dit genocide. Alle? Nee, 1 partij niet: D66. Dit zorgde voor een trend onder Nederlanders met Turkse Roots om op D66 te stemmen.

Op dit moment zijn er 400.000 Nederlanders met Turkse Roots (data CBS 2005) 100.000 is ongeveer 1 Tweede Kamer zetel. Dus kinderen niet meegerekend klopt dit precies.

Alexander Pechtold is dus de bejubelde leider van D66 geworden dankzij de Nederlander met Turkse Roots. Anders was D66 allang opgeheven.