Boete voor dode diplomaat dankzij roze pop

De Kwis is niet meer, soms jammer. Ze wisten op bijzondere, grappige en indrukwekkende wijze altijd een moeilijk onderwerp uit te leggen en maakte daarmee maatschappelijke herinneringen.

Bijvoorbeeld Pa pa pa pa Paard paard in de biefstuk en ook paard in de Hashé. Stukjes Ankie in de Slankie.

Hier gaat het artikel natuurlijk niet over. Ondanks de titel doet raden zal ik je niet langer in Spanning houden.

Cornelius Haga (bekend van die school in Amsterdam) was een zeer gerespecteerd diplomaat in het middenoosten. Deze meneer leefde 100den jaren geleden, dus vandaar dode diplomaat.

De roze pop is Barbie, wellicht wat respectloos om Samantha de Jong als roze pop te omschrijven.

Babrie lag ongeveer een jaar geleden in het Haga (Cornelius) ziekenhuis. Er kwam toen in het nieuws dat er enkele (3) medewerkers ordinair in haar dossier hebben rondgesnuffelt. Dat mag niet, en wat al helemaal fantastisch was is dat enkele maanden ervoor de Algemene verordening gegevens verwerking is ingevoerd. Een EU wet. Wie nu nog durft te beweren dat de EU alleen maar slechte dingen doet is kierewiet of moet minder Paddo’s eten.

De Kwis maakte een geweldig lied over deze kwestie. Na een jaar en meerdere inspectie bleek dat van de 4 punten die bij de eerste inspectie naar voren was gekomen er 2 niet waren verbeterd.

  • Logging van wie wanneer in het systeem zit
  • Te weinig controles wie er in de dossiers zijn geweest.

Logging zorgt ervoor dat je kan zien wie er wanneer in je dossier is geweest. Dit is sinds de AVG verplicht.

Wouter

Er is slechts 6X gekeken in de toezicht periode of er misbruik is gemaakt van rechten in het systeem.

Er is nu een boete van ongeveer 5 ton opgelegd, zeer terecht. Ik hoop oprecht dat andere bedrijven nu zijn wakker geschud. Zorginstellingen doen het dan wellicht niet omdat ze de Cliënt belangrijker vinden dan de medewerker, maar voor baan behoud van de medewerker. Dus eigenlijk het opgeilen van de toezichthouder (Autoriteit Persoonsgegevens) (AP).

Het Haga ziekenhuis zegt terecht dat het geld wat met deze boete is gemoeid niet aan patiëntenzorg besteedt kan worden. Daarom vind ik ook dat de boete door de misdadigers betaald moet worden (computer vredebreuk is een misdrijf). Misschien een gelijk deel voor de directie omdat zij niet alle punten op tijd hebben doorgevoerd.

Als de cassiëre bij de supermarkt alcohol verkoopt aan een lokpuber schuift de werkgever de boete immers ook door naar de cassiëre. Dit is €5000 met een salaris van €1000 tot €2500 per jaar.

Voor de Haga medewerkers is bedrag ook zo’n €5000 per persoon, alleen verdienen zij meer dan de cassiëre.

De misdadigers (computer vredebreuk is een misdrijf) zijn om economische redenen niet ontslagen maar berispt. Dat snap ik wel. Als een medewerker een goede zorgverlener is dan is hij / zij moeilijk te vervangen. Er zijn namelijk over de gehele linie in de zorg te weinig medewerkers, patiënten genoeg.

barbie de Kwis