Nederland nog mooier, als Empathie een verplicht vak zou zijn

Nederland is steeds minder solidair, de rente blijft maar dalen voor multinationals terwijl Gemeenten voor een sociale tot wel 13 % rente vragen.

Vandaag is er een wet aangenomen door de tweede kamer die zuinig leven straft voor mensen met een arbeidshandicap. En dat mensen dat vooral doen voor een doel, bijvoorbeeld rijles, een verhuizing, nieuwe zitbank of een wasmachine.

Op deze manier wordt de gemeenschap veel geld bespaart en hoeven mensen niet nóg verder te worden vernederd.

Al spaart iemand voor de reis van z’n leven en wil die graag naar de States. Een beetje lol mag niet.

Ondertussen heeft de partij van Minister-president Rutte meestal zijn partij congres op vrijdag. De meeste normale mensen moeten dan werken. Denk bijvoorbeeld aan een leraar, CV monteur of huisarts. Alle mogelijkheden om het verkiezingsprogramma zo te maken dat de middenklasse en minima er op achteruit gaan.

Denk bijvoorbeeld aan de toppers die onze trein schoonmaken. Wij willen voor een appel en een ei van Vlissingen naar Groningen, van Nijmegen naar Den-Helder. Rutte geeft liever multimiljonair Bono korting op de belasting dan subsidie aan de NS. Dat terwijl er per dag vele honderd duizenden reizigers als haringen in een ton zitten in de trein, en Bono die paar duiten waar de NS nog beter van wordt niet nodig heeft.

Deze keuze is het verschil tussen iemand met en zonder empathie. Daarom moet Empathie een verplicht vak op school worden. Nederlands en Engels zijn zeer belangrijk dus daar snijden we niet in. Ook niet in begrijpend lezen, maar in rekenen. Dat kan best een half uurtje minder per week.

Als het het vak op maandag ochtend in de kring geeft vervelen kinderen zich ook niet bij de verhalen van de andere kinderen.

Twer uurtjes. Daarna een halfuurtje instructie rekenen en lekker wat drinken.

Laat dit vak vooral niet gegeven worden door de Psychiaters van het CBR, die vragen volgens de Nederlandse vereniging voor Autisme maarliefst €200 voor een kwartiertje. Dan blijft er zeg maar vrij weinig over voor het aantrekkelijker maken van het vak van leraar en het beter belonen.

Als iedereen empathisch is dan snapt iedereen dat het heel fijn is als je opgevangen wordt door een vangnet. Dat iedereen die deze zegen ontvangt echt oprecht blij en dankbaar is. Maar dat vernedering geen motivatie is. Eigenlijk het tegenovergestelde. Kinderen die op school worden gepest stromen verhoudingsgewijs minder vaak door naar het Gymnasium. Waarom? Omdat ze altijd wordt gezegd dat ze niks kunnen, niks waard zijn en niks mogen omdat ze worden voorgetrokken.

Als je tegen Mensen zegt: Wat fijn dat we je kunnen steunen tot het beter gaat, je kan veel. Iedereen is gelijk. Jij bent net zo belangrijk voor Nederland als de leraar, doe mee zoveel je kan. Dan komen mensen uit het dal.

Rijkdom is een keuze, armoede niet