Premieverlaging sigaar uit eigen doos

Vanmorgen riep de Media hard: “DE ZORGPREMIE GAAT OMLAAG”

Dit klopt niet, de zorgkosten stijgen volgend jaar nog steeds, maar dit nieuws lijkt waar te zijn

Hoe zit het?

Verzekeraars mogen tot en met dit jaar 10% “korting” geven op een zorgverzekering. Echter gaat er bij alle verzekeraars zo’n 96% van de premie, dus 96 cent van iedere euro naar de zorg. Jou abonnement bij de huisarts, die dure net hoop gevende Chemokuur voor je geliefde en de wijkverpleegkundige van je Oma. Slechts 4 cent per euro gaat er naar de kosten en eventuele winst van jou zorgverzekeraar.

Als jij een vraag hebt wil jij contact met de verzekeraar, je wil snel, liefst direct, antwoord. Dat is logisch want gezondheid is naast business ook, maar vooral, emotie. Je wil dat een declaratie snel wordt uitbetaald, je zorgverlener wil dit ook graag.

Verder is er een mooie website waar je in kan loggen op Je zorgkosten te zien. Zelfs het incasseren van jou premie kost een paar cent. Alles kost dus geld. Daarvoor houdt de zorgverzekeraar een bedrag van ongeveer 4% van de premie.

Collectiviteit

De 4 grote verzekeraars geven veel collectiviteit korting. Ze zijn makkelijk met “dealtjes” en mogen tot met dit jaar maarliefst 10% korting geven op de zorgpremie. En dan te bedenken dat de bedrijfskosten slechts 4% zijn. Het kan dus niet anders dan dat ik als “suffert” zonder collectief mee betaal aan de korting van de mensen die niet de werkelijke kosten willen betalen.

Iets verkopen onder de inkoopprijs?

Dat doet geen enkele onderneming, behalve zorgverzekeraars.

Hoe kan de premie dan dalen?

Dit komt doordat de verzekeraars nog maar 1% verlies mogen op de collectieve verzekeringen. Volgens de NOS heeft zo’n 66% van de Nederlanders een collectieve zorgverzekering. Reken maar uit, alleen dan kan de premie omlaag.

En geef eens toe: Wil jij klant zijn bij een bedrijf die jou liet betalen voor je buurman? Ik niet