Je bekijkt nu Haier witgoed alleen chill als je Haaier bent
Foto: WouterAleman.NL

Haier witgoed alleen chill als je Haaier bent

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Huishoudtips

In maart 2020 begon brak de pleuris uit. Niet alleen Covid-19, ook ging mijn wasmachine kapot. Wat was dit een drama. Er was overigens nog slechts 1 winkel die nog aansloot. Dat was BCC. Minder dan een jaar na de verhuizing waren mijn buffers nog niet op orde. Zanussi, Italiaans merk, wat mijn voorkeur had was niet te koop, of mega duur. Te weten: In Italië hadden ze enorme problemen in rondom Bergamo met grote aantallen Covid-19 patiënten.

De oplossing leek voor de hand te liggen

Er stond op de site van BCC een wasmachine van Haier met zeer goede reviews. Nu ruime anderhalf jaar later betwijfel ik of dit echte reviews waren. Ik ben namelijk totaal niet tevreden met deze Haier wasmachine.

Het begon namelijk al op het moment dat ik mij ging verdiepen in Haier. Het blijkt een Tiran van een werkgever te zijn. Naming & Shaming is dagelijkse praktijk. Als mensen fouten maken moeten ze op een podium klimmer om aan de gehele afdeling excuses aan te bieden over hun fout. Terwijl, mensen maken fouten. Wil je geen fouten dan zal je alles door robots moeten laten monteren..

Zonder op dat moment spaargeld te hebben zit je vast aan een wasmachine van een verschrikkelijk bedrijf. Ik koop om hoe er bij Amazon met werknemers wordt omgegaan ook liever niet bij Jeff Bezos. Maar als je geen keuze hebt, dan moet je wel.

Het was immers Corona Lock-Down, Schone kleding en huistextiel was opeens, nog meer dan normaal, van ultiem belang.

Toen de wasmachine werd bezorgd vielen mij direct tal van zaken op

Zo was de slang die aan de wasmachine zat korter dan gebruikelijk. Ik moest dus een afvoerslang verlenger kopen. Verder zit er geen waterstop aan de slang, ik moest er dus nog 1 kopen. De wasmachine was dus door deze beperkingen € 30 duurder dan verwacht. Dat was ongeveer 10 %. De lage prijs zit hem dus zeker niet in alleen efficiënt werken in het verre Oosten.

De waskwaliteit

Wat mij toen ik de waterstop en afvoerverlenger had aangesloten is dat de trommel vrij klein is. Dus 7 KG vulgewciht heeft ie niet. Ook zijn de wasjes extreem snel klaar. Terwijl ik op het ROC heb geleerd over de Cirkel van Sinner

  • Chemie, schoonmaakmiddel
  • Kracht of arbeid, hoe vaak draait de wasmachine rond?
  • Tempratuur

Het gaat dus om de som hoeveel schoonmaakmiddel heb je nodig, Hoeveel kracht of arbeid heb je nodig? en de tempratuur

Schoonmaakmiddel is logisch. Op de fles of het pak staat hoeveel je nodig hebt. Bij kracht gaat het erom hoeveel hoeveel kracht het kost om iets schoon te maken. Moet de wasmachine vaak ronddraaien? Of weekt ie veel. Tempratuur spreekt ook voor zich, op 30 graden wordt was minder snel schoon dan op 60 graden.

Hoe snel is de wasmachine klaar?

30 graden, kleding is klaar in 1 uur en 5 minuten. Mijn vorige wasmachine (Zanussi) deed daar 2 uur over. 90 graden duurt slechts een krappe 2 uur. Mijn vorige deed er ruime 3,5 uur over. De was voelt dan ook minder schoon en fris aan na het wassen. Zelfs bij geregeld schoonmaken van de wasmachine, inclusief aftappen kraantje.

Hoe los ik het op?

Alles wat op 40 en 60 graden gewassen kan worden was ik op de Eco stand. Deze doet er net zo lang over als bij mijn vorige op 40 graden Eco. als ik de handleidingen naast elkaar leg, verbruikt Haier meer stroom dan mijn vorige Zanussi. Dus deze zal zeker niet kouder zijn dan bij mijn vorige wasmachine. Wel gek trouwens dat de 60 graden Eco slechts 2 minuten langer duurt dan de 40 graden Eco. de 60 graden Eco is dus hopelijk in verhouding toch wat warmer.

Wat is het verschil tussen het Eco, oftewel standaard en de snelle 40 en 60 graden?

Bij de Eco stand wordt conform de Cirkel van Sinner, zoals hierboven staat, de verdeling veranderd. De kracht / chemie blijft hetzelfde, echter is de tempratuur lager en de tijd langer. Op deze manier wordt het textiel toch goed, misschien zelfs beter, schoon dan op het normale wasprogramma.

Bij wassen gaat ongeveer 80 % van het stroomverbruik naar het verwarmen van je water. Door op Eco te wassen bespaar je doorgaans ongeveer 30 % aan stroom verbruik.

Mijn vermoeden met Cirkel van Sinner

Ik vermoed dat mijn wasmachine van Haier bij de normalen programma’s eigenlijk warmer zo moeten wassen dan je selecteert. Echter kan dit natuurlijk niet. Nu moet ik wel bekennen dat wanneer ik destijds ik mijn kleding een tijdje probeerde op 40 graden te wassen deze kromp. Dus waarschijnlijk wast de wasmachine wel iets warmer. Echter niet genoeg om kleding op 30 graden schoon te krijgen.

rot herrie

mijn Haier wasmachine maakt een behoorlijke herrie. Volgens klantreviews op de product pagina van deze Haier wasmachine stond bij diverse (nep)recensies dat het apparaat heel stil is.

water pakken hoor je inderdaad nauwelijks. Echter wanneer hij begint te draaien hoor je een hoog piepgeluid. Tijdens het centrifugeren maakt hij meer herrie dan mijn stofzuiger.

Ik neem het BCC dan ook kwalijk dat ze neprecensies gewoon plaatsen. Na 3 weken weet je natuurlijk ook nog niet of een wasmachine goed wast of veel herrie maakt. De wassen voor in de wasdroger waste ik in 2020 Q2 vaak ‘s nachts om het stroomnet te ontlasten tijdens de stroom piek tijdens de eerste Lock-Down. Mijn slaapkamer is verder van mijn wasmachine af dan de woonkamer.

Conclusie

KOOP NOOI HAIER!!!!