Vaste eigen bijdrage probleem voor iedereen

De SP heeft er jaren voor gevochten, nu het geregeld is zijn ze verontwaardigd.

De SP heeft elke keer als mensen met tienduizenden euro’s spaargeld op de bank in het verpleeghuis gepleit voor het afschaffen van het inkomens er vermogens deel daarvan

Sinds een jaar is het zover en 1vandaag heeft een onderzoek onder alle wethouders sociaal domein gedaan. Alle gemeenten zien een explosieve stijging van het aantal (goedgekeurde) aanvragen onder rijkere mensen.

Natuurlijk was het systeem niet houdbaar, de stap van de lage maximum eigenbijdrage naar de hoge(re) was te groot. Ook wil de Rijksoverheid minder administratieve druk. Zo zijn we ook van 4 naar twee belasting schijven gegaan bij de inkomsten belasting en wil regeringspartij D66 1 vast BTW tarief op alles van 17 %.

Gevolg is wel dat nu mensen die voorheen een particulier of een commercieel bedrijf inhuurde nu ook bij de Gemeente aankloppen.

Ruim een jaar geleden begon de SP zich te roeren omdat ze graag tegen zijn. Ze zagen opeens in dat het toch niet zo’n goed plan was. Geheel tegen de SP traditie in komt het verzet vanuit de lokale afdelingen. Normaal gesproken is de SP top/down georganiseerd.

Feit blijft dat mensen met een koophuis, honden en woningbouw organisaties nu eigenlijk een soort van boete krijgen. De wethouder sociaal domein van de Gemeente Apeldoorn gaf zojuist bij 1vandaag aan dat de gemeente heeft bezuinigd op onder andere evenementen en belastingen heeft verhoogd. Voor particulieren kunnen alleen de hondenbelasting en de onroerende zaak belasting (op de waarde van je huis en tuin) worden verhoogd. Bedrijven moeten meer gaan betalen voor een buitenbord vergunning, of toestemming voor een terras. Die kosten gaan wij als toeristen of inwoners betalen.

Minister Hugo de Jonge die graag premier wil worden zegt dat gemeenten maar hulp aan mensen die het zelf kunnen betalen moeten wijzigen. Vanuit zijn oogpunt snap ik het. Hugo wordt genoemd als aanstaande lijsttrekker van het CDA, en wil niet de schuld krijgen van hogere zorgkosten. Zelfs niet voor mensen die de hulp niet per-se nodig hebben.

Bij begeleiding, dagbesteding, activering en verpleging snapt iedereen dat dit voor iedereen zo goedkoop mogelijk moet zijn. Bij zaken als Scootmobiels vind ik ook dat kosten geen overweging mag zijn. We zien namelijk maar al te vaak klachten over de scootmobielen uit de reclame blokken. Als zorgplicht van de overheid vind ik dan dat er best een beetje extra gevraagd mag worden voor de scootmobiel. Ik zou het beperken tot bijvoorbeeld €100 extra per jaar. Bovenop de €19 per maand. Dit is wat de verzekering en het service contract ongeveer kosten.

Op deze manier wordt je niet gestraft voor het beleid van je gemeente ten aanzien van kopen of huren.

Voor huishoudelijke hulp zou ik zeggen iedereen vanaf modaal per persoon in het huishouden betaald €15 per uur. het basis tarief vervalt dan. mensen boven 2X modaal per 2 personen in je huishouden betalen de huishoudelijke hulp zelf. Mensen met meerderjarige huisgenoten die het normaliter zelf kunnen krijgen het toch al niet. Dus voor de grootste groep veranderd er niks.