Zorg financiering is kapot

Lang heb ik gedacht dat we de locatie waar lichte geplande zorg wordt los gekoppeld van zware spoedzorg. Het is namelijk best irritant als je voor een lichte ingreep moet wachten omdat er een spoedgeval tussendoor komt.

Simpele zorg is zeer winstgevend

De reden dat grote ziekenhuizen nog steeds de simpele zorg verlenen komt doordat dit zeer winstgevend is. De moeilijke zware zorg is vaak niet rendabel. De grote ziekenhuizen moeten dus ook de makkelijke zorg verlenen.

Het is de schuld van de DBC’s

In Nederland wilde wij in 2006 de zorg op basis van een jaarfactuur betalen. Er wordt niet betaald op basis van de geleverde zorg maar voor de diagnose. Dubbele diagnoses leveren meer op dan een enkele.

Dit betekent ook dat door dit systeem de particuliere klinieken, die alleen simpele zorg verlenen, zeer winstgevend kunnen zijn.

De commerciële klinieken nemen namelijk alleen de zorgvragers aan die waarschijnlijk net boven de financieringsdrempel zitten.

De overheid leert niet

Pluryn zit in de financiële problemen. Om deze reden hebben ze de Hoenderloogroep gesloten. De Hoenderloogroep gaf intensieve zorg. Er zijn instellingen, zo kwam destijds in het nieuws, die alleen lucratieve zorgvragers accepteerde.

https://www.zorgvisie.nl/zorgaanbieders-weigeren-niet-lucratieve-clienten-zvs003986w/

Arrangementen

Gemeenten worden door zorgaanbieders gedwongen om met arrangementen te werken. Bij sommige zorgvragers werd de indicatie iedere paar weken gewijzigd. Met arrangementen is er een pakket waarbinnen de zorg verleend moet worden. Of er 10 minuten of 60 uur in een maand wordt geboden er wordt hetzelfde bedrag betaald. Dit maakt het niet interessant om zorgvragers te accepteren die hoger zitten dan de gemiddelde waar het pakket vanuit gaan.

Hoe moet het dan wel?

Er moet bekostigd worden op de daadwerkelijk geleverde zorg, mits deze verantwoord kan worden.

Hoe kun je weten of zorg terecht is? Je vraagt de zorgvrager de zorg te beoordelen. De zorgvrager moet dan wel psychisch stabiel zijn. De beoordeling gebeurd bij voorkeur via een Face2Face interview op een door de zorgvrager te bepalen plek. Dit kan bij de zorgvrager thuis zijn, in het restaurant van een hotel of op het kantoor van de zorgfinancier of indicatiesteller.

Zondag met Lubach heeft een tijdje geleden duidelijk uitgelegd wat het grote nadeel van de DBC’s

ZML Zorgconsultans