Knipperlichtjes, Die zijn toch verboden?

Sinds de winter 2017-2018 plaatste de gemeente Almere bij fietspaden nieuwe paaltjes, goed idee zou je denken. De oude zag je niet in het donker.

Maar in plaats van reflectiepaaltjes worden er paaltjes met knipperlichtjes neergezet.

Fietsers mogen sinds een aantal jaren de lichtjes op hun kleding dragen, maar knipperlichtjes zijn nog steeds verboden. En terecht.

Waarom terecht?

Knipperlichtjes lijden mensen af, dit blijkt uit onderzoeken. Als er iemand een de andere kant met knipperlicht jou tegemoet komt dan let je niet meer op je eigen rijbaan. Hieronder staat een filmpje waarin je ziet dat op het fietspad bij de Polderhof (Basisschool in Almere Haven) de lichtjes niet tegelijkertijd knipperen.

Ik ben al een aantal keer bijna tegen een fietser zonder licht aangereden, op die plek. Ze fietsen dan links. Dus eigenlijk is deze goed bedoelde maatregel (door de fietsersbond is flink gelobbyd) eigenlijk levens gevaarlijk.

Ik snap de gemeente Almere niet. Er wordt gefietst op een voetpad Almere: “We maken er een fietspad van”

Auto’s rijden op een fietspad: “We maken er een weg van als u blijft klagen”

Dit is precies de reden dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de overheid. Nu: “Mensen hebben geen licht aan. Handhaven? Waarom? We belonen de mensen die de wet overtreden. We zetten knipperlichtjes op de fietspad paaltjes.”

Dit is de manier zoals de Gemeente Almere in 12 jaar rechts beleid om is gegaan met notoire weg misbruikers.

Almere Wordt wakker en kom op voor de mensen die netjes hun licht aan hebben. Pleit ervoor in ‘s-Gravenhage ervoor dat Gemeentelijke handhavers op fietslicht mogen controleren.

De boete is de afgelopen jaren flink omhoog gegaan, maar als de pakkans laag is, is dit goedkoper dan licht te kopen en batterijen te vervangen.

Een boete van €15 is lager dan nu, zo’n 60% lager, maar als je dan van de 8 van de 10 X gepakt wordt dan is het goedkoper om je licht op orde te hebben.

En zet dan reflectie paaltjes neer bij de fietspaden. Dan zal het aantal fiets ongelukken afnemen. Dus credo: “Pakkans, Pakkans, Pakkans”.

Lichtjes knipperen niet tegelijk