Je bekijkt nu Verwachte levensduur op spec’s product? Ja, graag
Bron https://Pixabay.com

Verwachte levensduur op spec’s product? Ja, graag

Storend he, je koopt dat mooie kledingstuk maar na enkele keren wassen zijn deze al niet meer mooi. Of je koopt een wasmachine maar na 4 jaar zijn de lagers kaduuk.

Om dit probleem op te lossen zou je een gebruiksduur kunnen zetten in de specs.

De voordelen van verplicht op de op het product te zetten hoelang het meegaat

Stel, je zit te twijfelen tussen een vest van HEMA ter waarde van €25 of een vrijwel hetzelfde vest van Primark voor €12,50. Welke zou je dan kopen? Ik zou zelf zeggen HEMA want die is duurder dus gaat langer mee. Terwijl Primark eerlijk is dat hun kleding 5X wasbaar is. Er zijn plannen om de kwaliteit 6X zo goed te maken bij Primark. HEMA lijkt vooral de broodje aap verhalen dat HEMA basics voor de jaren mee gaan in stand te willen houden.

Zo heb ik pas geleden een hoodie vest & sweater bij HEMA gekocht. Helaas, na 5X wassen beginnen ze al te pielen. Zelfs op de review geen reactie met excuses. HEMA is dus medeplichtig aan de klimaatcrisis.

Maar ook voor bijvoorbeeld voor schoenen kun je verplichten dat erbij staat hoeveel stappen je moet kunnen zetten voordat de zool afslijt.

Of bij Jeans, hoeveel Kilometer kun je fietsen met de jeans voordat deze versleten is?

Deze maatregel zou ook moeten gelden voor apparaten

Bijvoorbeeld, hoeveel uur kun je op een TV naar bewegend beeld kunnen kijken? Hoeveel kopjes koffie kun je zetten met een koffiezetapparaat of koffiebonenmachine.

Hoeveel uur kan een wasmachine of wasdroger wassen of drogen?

Hoeveel uur gaat een douchekop mee?

Wouter

Deze maatregel heeft natuurlijk ook gevolgen voor slimme apparaten.

Hoe vaak kun je de slimme thermostaat van tempratuur verzetten? Tot die grens bereikt is moet het apparaat natuurlijk veiligheidsupdates, bugfixes en future updates krijgen.

Het lijkt zo logisch. Maar iemand die zijn wasmachine 1X per week gebruikt moet natuurlijk langer dan 2 jaar van de wasmachine op aan kunnen. Terwijl het gezin met 3 wassen per dat misschien wel blij mag zijn als de wasmachine 2 jaar mee gaat.