Je bekijkt nu Goedkope geneesmiddelen zijn even goed als de dure
Image by Pexels from Pixabay

Goedkope geneesmiddelen zijn even goed als de dure

Sinds 2007 hebben apothekers de plicht om het goedkoopste middel van een bepaald merk te leveren. Verzekeraars hebben de mogelijkheid om zelf medicatie in te kopen tegen de best mogelijke prijs.

De prijsverlagingen hebben een jaar rond 2012 dan ook geleid tot een lagere zorgpremie. De enige verlaging ooit, waarschijnlijk ook de laatste ooit. Onze handelsgeest zorgt er dus voor dat we voor de best mogelijke zorg minder betalen dan voor ons huis.

Paracetamol = Paracetamol

Of je nu Paracetamol koopt van Kruidvat of Healthypharm, DA, Roter of welk ander merk dan ook, het is allemaal even goed. Het enige verschil is dat het ene tabletje wat makkelijker doorslikt dan de ander, of het vormpje verschilt wat.

Wat hetzelfde is de werkzame stof, in dit geval Paracetamol. Wat ook anders kan zijn zijn de stoffen die de Paracetamol samen binden tot het tabletje.

Kunnen die verschillen kwaad?

In 99% van de gevallen kan iedereen tegen elk merk van het medicijn, in 1% is dit niet het geval. Dan is er bijvoorbeeld een allergische reactie op het bindmiddeltje.

Het is eigenlijk als het maken van een roux. Daar zit bloem in, die kun je aanlengen met Melk (Lactose), Bouillon (Zout) of Wijn (Alcohol & Suiker)’. Het effect, een lekkere ragout of saus is hetzelfde. Alleen kan de 1 niet tegen de Melk, de ander niet tegen Bouillon of Wijn.

De praktijk

Ik slik al 20 jaar een medicijn. Sinds 2007 kreeg ik een goedkoper middel. Prima, het werkte goed en kost €30 per kwartaal, inplaats van €118. Geen probleem dus, overigens ben ik ook voor weinig dingen allergisch.

Echter geeft mijn apotheek sinds dit jaar weer het dure middel van €118 per 3 maanden mee. Ik heb de apotheek gevraagd waarom. Zij gaven aan dat dit moest van mijn Zorgverzekeraar, DSW.

DSW is een fijn bedrijf zonder externe callcenters. Dus ik belde. Ze vielen bijna van hun stoel, meestal willen mensen juist het dure middel. Ik wil het goedkope middel. Waarom? Omdat ik als zorgvrager belang heb bij doelmatig besteedt zorggeld. Anders zal belangrijke zorg minder of niet meer worden vergoedt.

DSW gaf aan dat mijn Apotheek inderdaad een contract heeft voor het leveren van dure middelen. Ik moet aan mijn Apotheek doorgeven dat ik het goedkopere middel wil, DSW geeft aan maatregelen te treffen wanneer de Apotheek niet vrijwillig overgaat op het leveren van het goedkopere middel.