Hellup de zorgpremie stijgt

Vandaagndaag, de 4de dinsdag van september is is traditioneel de zorgpremie bekend gemaakt, en de premie stijgt met meer dan een maand premie op jaarbasis.

Ook al is het pas de eerste van de verzekeraars en nog een kleine ook die de premie bekend maakt. Maar neem hierbij in gedachte dat de premie en de stijging vaak goede graat meter is voor de premie van de andere verzekeraars.

Waarom stijgt de premie zo enorm veel?

1. De afgelopen jaren is een groot deel van het spaargeld van de verzekeraars gebruikt om de premie te verlagen of laag te houden. In plaats van €145 per premiebetaler wordt er dit jaar €94 per premie betaler van het spaargeld uitgegeven. Dit is €51 per premie betaler waarmee de premie omhoog gaat.

2. De wijkverpleging werd in het verleden betaald vanuit de inkomsten belasting, sinds de afschaffing van de AWBZ wordt het geld dat dit kost steeds minder vanuit de inkomsten belasting betaald.

3. Dure medicijnen die goed werken blijven duur. Hierdoor moeten verzekeraars meer aan ziekenhuizen betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dure kankermedicijnen.

4. De minister van volksgezondheid maakt een schatting van hoe hoog de zorgkosten het komende jaar worden. De minister (nu Edith Schippers) betaald de helft van het begrote bedrag aan de zorgverzekeraars, de andere helft wordt door de premiebetalers opgebracht. Omdat het bedrag dat de DSW begroot aan zorg hoger is dan wat Edith Schippers had begroot stijgt moet er meer door de premiebetaler worden opgebracht.

En er is slecht nieuws:

Omdat er nog steeds spaargeld wordt gebruikt om de premie laag te houden, en er volgend jaar weer minder door de Minister van volksgezondheid wordt betaald voor de wijkverpleging zal de premie de komende jaren nog meer stijgen.

Of je het nu leuk vind of niet, als de financiering van het zorgstelsel wordt veranderd zullen de zorgkosten voor mensen met een laag inkomen stijgen naar nu 30% volgend jaar 40% en in de toekomst misschien wel meer dan de helft van het inkomen.

En dat terwijl het geen keuze is om ziek te zijn.