Je bekijkt nu Hoe medicatie iets minder afval kan veroorzaken & veranderen bekostiging apotheek
WouterAleman.NL

Hoe medicatie iets minder afval kan veroorzaken & veranderen bekostiging apotheek

Getting your Trinity Audio player ready...

Vanavond heb ik, zoals iedere week wel een keer, mijn medicatiedoos gevuld met de medicatie voor de komende week. Er viel mij iets op, medicatie wordt per 90 dagen voorgeschreven maar zitten met z’n 30’en in een doosje. Dit kan en moet anders, wat mij betreft.

In ieder doosje van 30 pilletjes zitten natuurlijk 30 pilletjes in stripjes. Die stripjes zijn ook nogal irritant omdat zeker niet iedere pilletje luchtvrij verpakt hoeft te zitten. Een potje zou dan ook kunnen, neemt aanzienlijk minder ruimte in. Maar behalve de stripjes met daarin pilletjes zit er in ieder doosje ook een bijsluiter. Dit is wettelijk verplicht, verder zit op ieder doosje een etiket van de apotheek. Wanneer je twee doosjes van negentig pilletjes levert, in plaats van zes met ieder dertig bespaar je maar liefst vier bijsluiters en vier etiketten per medicijn, per bestelling, per persoon. Snel verdient toch?

Waarom geen doosje van 180 pilletjes maar twee van 90 stuks?

Niet iedereen slikt twee pilletjes per dan. Verder zou het dan lastig kunnen zijn om in te schatten wanneer je, je medicatie moet bestellen. En wanneer een zorgvrager een nieuw medicijn krijgt ga je natuurlijk niet na 2X2 weken meteen voor negentig dagen voorschrijven. Voor de eerste keer twee weken en daarna enkele malen een maand moet er dus een doosje worden geopend om de zorgvrager te voorzien. Dan is een doosje met negentig pilletjes overzichtelijker voor de apotheek.

De bekostiging van de apotheek is eigenlijk oneerlijk

Het systeem hoe de apotheek de kosten en personeel kan betalen is momenteel gebaseerd op hoe vaak er medicatie wordt geleverd, een soort handel dus. Daarom zou dit systeem drastisch op de schop moeten.

Mijn zorgverzekeraar betaald dit jaar € 7,84 per medicijn per levering aan mijn apotheek, dat met mijn 7 medicijnen die ik ieder kwartaal bestel, levert dit de apotheek een behoorlijk bedrag op. Ik zeg natuurlijk niet dat de apotheek ieder jaar dikke winst maakt. Wel heeft mijn vorige, inmiddels gepensioneerde, apotheker mij vertelt dat de patiënten die chronisch meerdere soorten medicatie gebruiken en deze zo gelijktijdig mogelijk ophalen winstgevend zijn. Het is natuurlijk niet zo dat ik graag zie dat mijn apotheek verlies op mij maakt, echter is deze winst is nodig om de kosten van 5 dagen per week in de ochtend en middag open te kunnen zijn. Maar dit kost mij op deze manier wel mijn hele eigen risico.

Dus eigenlijk zou het systeem eerlijker kunnen, dit kun je bijvoorbeeld doen door een lang gekoesterde wens van de vereniging van apotheken in te voeren, namelijk de apotheek een vast bedrag per jaar geven.

Deze maatregel zou, wanneer chronische patiënten gemiddeld 5 medicijnen chronisch gebruiken met een kleine € 160 per persoon. Het eigen risico zou dus met iets minder dan € 160 verlaagd kunnen worden. Verder voer je een kostendekkende vergoeding in voor apothekers, op basis van het aantal patiënten en hoeveel er een hogere zorg behoefte hebben. Een apotheek in de Bijlmer zal namelijk meer chronische patiënten hebben dan diens collega op de Zuidas.

Meestal wordt ongeveer de helft van de zorgkosten vanuit de zorgverzekering via de belastingen betaald, dat moeten we wat mij betreft zeker zo houden. Het inschrijftarief die de apotheek ontvangt mag niet ten koste gaan van je eigen risico, dus eigenlijk net zoals bij de huisarts.

Dit systeem zou voor iedereen een verbetering zijn, apothekers hebben minder boosheid tegenover zich en wij hoeven niet bang te zijn voor het uitleg praatje bij de eerste keer dat we een medicijn krijgen. Kortom, alleen maar winnaars!