Zorgfonds ja of nee

Vandaag is de manifestatie om het Zorgfonds te promoten. Er zal vast veel media aandacht voor zijn.

Maar wat is het zorgfonds en wat zijn voor mij de voor’s en tegen’s.

Om te weten of je voor of tegen het zorgfonds bent moet je weten wat het huidige systeem is, en wat het zorgfonds wil.

Nu hebben we in Nederland 8 zorgverzekeraars die bijna allemaal meerdere merknamen voeren. Het lijkt dus of je keuze hebt maar dit is niet helemaal het geval. Zo IZZ (Verzekeraar voor zorgverleners) onderdeel van VGZ en Promovendum, voor hoger opgeleiden ook.

De zorgverzekeraars zijn onderlinge waarborgs maatschappijen, ofwel niet winst behoevende verenigingen.

Na het omvallen van grote banken in 2007 en 08 zijn door de Europese commissie de eisen aan het spaargeld dat verzekeraars moeten hebben flink opgeschroefd. Dit lijkt onnodig, maar we hebben gezien waar dit toe kan lijden als verzekeraars failliet gaan. Enkele jaren geleden ging een kleine autoverzekeraar failliet. De verzekerde met schade kregen geen schade uitkering, maar moesten nog wel betalen. Dat wil niemand meemaken.

Hoe zit de dekking in elkaar?

We hebben een basisverzekering, deze is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Wat er in deze verzekering zit wordt bepaald door de tweede kamer op advies van de minister.

De minister krijgt op haar beurt weer een advies van het Zorg instituut (ZI). Dit advies zorgt soms voor veel ophef, zo wilde het ZI enkele jaren geleden dure medicijnen tegen de ziektes Pompen en Fabris uit het basis pakket halen. Deze medicijnen kosten vele tonnen Euro’s per jaar. Uiteindelijk is de minister voor de politieke druk gezwicht .

Volgens de Minister zit in de basis verzekering alles wat je nodig hebt. Echter mis ik wel tal van zaken zoals de bekende zaken als Tandarts 18+ en fysiotherapie.

Verder is er ook de mogelijkheid om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, veel mensen vinden Fysiotherapie en tandarts de belangrijkste reden voor het afsluiten van de aanvullende zorgpolis. Natuurlijk bepalen deze zorgkosten ook voor het grootste deel de premie.

Als je je afvraagt waarom een aanvullende polis zo duur is bedenk dan maar dat “gewone” fysiotherapie zo’n € 30 per behandeling kost, en manuele therapie zelfs zo’n € 40 per behandeling.

De periodieke controle bij de Tandarts kost meer dan € 20, daar komen nog de reiniging, foto’s en andere behandelingen bij

Wat echter onzin is om te verzekeren bij een zorgverzekering zijn de Bril en contactlenzen, kijk maar naar de commercial breaks op TV aan het einde en begin van het nieuwe kalender jaar. Ze roepen de opticiens iedereen op om de vergoeding voor je bril op te maken.

Jammer, want hierdoor wordt de dekking voor brillen een molensteen om de nek van de verzekeraars. Stel een verzekeraar voegt een vergoeding van € 130 per 2 jaar voor de opticien toe dan betaal je € 5 per maand extra. Dat is € 120 na 2 jaar. Je voordeel is € 10, mits je de rente van je reservering niet meerekent.

Nu naar het plan voor het Zorgfonds:

Het Zorgfonds zou een soort SVB worden die de zorgkosten betaald.

Nu heb je 9 administratiekantoren / inkooporganisaties. De Jumbo heeft ook andere spullen dan de AH.

Bij de zorgverzekeraars gaat veruit het grootste deel van de premie naar de zorgkosten, lees 96,5%. Die overige 3,5% is dus het enige waar verzekeraars op kunnen concurreren, In de ziekenfondstijd was het percentage 5,8%, ruim 50% hoger dus. Dit komt doordat een verzekeraar met alleen gezonde verzekerde geld in een algemene pot moet stoppen voor verzekeraars met veel zieke verzekerde. Dit heet het risico vereffenings- model. Op dit moment maken verzekeraars verlies op deze regeling, je zou dus indien het huidige systeem blijft bestaan dit model moeten aanpassen.

Bij het nationaalzorgfonds heb je dit model niet nodig omdat er maar 1 verzekeraar is. Echter is de 3,5% niet iets waar nog verder op geknepen kan worden.

Wel willen de initiatief nemers de premie volledig inkomensafhankelijk maken, en ook Fysiotherapie en de Tandarts in de standaard dekking opnemen. Ik ben echter bang dat de mensen die goed verdienen maar niet heel veel in protest gaan komen omdat je met 2X modaal veel meer moet gaan betalen dan ze nu doen. Terwijl de voorstanders van het Zorgfonds ook vinden dat je niet een woning voor minder rijke mensen bezet mag houden. Terwijl deze groep ook al een beperking van de hypotheek rente aftrek hebben moeten verteren.

Daarbij willen de echte rijken geen 10% van hun inkomen aan de zorg kwijt zijn, terwijl mensen met Wajong en zorg kosten uit verschillende potjes al snel 30% van hun inkomen kwijt zijn aan zorgkosten.

Het eigenriscio zou in het zorgfonds afgeschaft moeten worden, deze is nu € 385 per jaar. Echter kan dit ook in het huidige systeem kunnen. De premie zal met maximaal € 5 per premie betaler omhoog gaan.

Wat wel een zorgkosten verlagende maatregel is dat mensen die op bijvoorbeeld dinsdag ochtend een recept van de huisarts krijgen direct gehaald moeten worden. Klinkt gek, maar veel mensen gaan ‘s avonds of in het weekend om het geneesmiddel ophalen, en dat is inplaats van € 6 bij herhaal of € 12 bij nieuw recept al snel €15 bij een herhaling in het weekend.

Mijn conclusie die ik tijdens het schrijven van deze blog heb getrokken is dat het zorgfonds leuk klinkt, maar dat de belangrijkste wijzigingen die ze voorstaan ook in het huidige systeem kunnen worden ingepast.

Het systeem is nu 11 jaar oud, en kan met enkele aanpassingen nog jaren mee.