Je bekijkt nu WMO 2015

WMO 2015

Sinds 2015 is begeleiding voor mensen met GGZ problematiek van het rijk naar de gemeente gegaan.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 is niet alleen een migratie van taken. Ook heeft het Kabinet Rutte 2 (VVD en PVDA) met steun van de vaste gedoogpartners ChristenUnie, D66 en SGP ook bepaald dat er minder geld beschikbaar is voor de zorg die gemeentes moeten verlenen.

Natuurlijk kan de Gemeentes de zorg precieser indiceren. Dit omdat de bulk aanbieders korte lijntjes hebben met de wijkteams. Hierdoor wordt de zorg per 15 minuten toegewezen.

Of het wenselijk is dat uitsluitend de Bulk aanbieders de korte lijntjes hebben betwijfel ik. Op deze manier kijkt het wijkteam niet meer naar welke zorgaanbieder het beste past.

Niet te vergeten dat het CDA met deze pauper wet heeft ingestemd.

Tegemoetkoming hoge zorgkosten

Tot en met 2015 ontvingen mensen die door een chronische ziekte of handicap hoge zorgkosten en een laag inkomen hadden een aantal bedragen uitbetaald:

  • UWV in spetember €342 voor iedereen die minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn.
  • CAK in November: €99 voor mensen die het eigen risico kwijt waren aan medicijnen met een wetenschappelijk vastgestelde doses.
  • CAK in december: €305 Voor mensen die een indicatie hebben voor langdurige zorg.

Ook de onderste twee vergoedingen zijn gemigreerd naar de gemeentes. Premier Rutte heeft tijdens de Algemene Politieke beschouwingen aan mensen met een ziekte of handicap beloofd dat zijn partij (de VVD) er voor zal waken dat dit geld terecht komt bij de zieke. Het is immers geen gelabeld geld.

Sinds 2016 moeten de gemeentes maatwerk bieden. Doen ze dat? NEE! Zo heeft de gemeente Almere een zorgverzekering van €180 per maand ingevoerd waar zij ruim € 300 per jaar aan mee betalen. Een ander deel van de “Korting” wordt betaald door de mensen die zo stom zijn gezond te zijn.

Zorgverzekeraars hebben immers een budget van minder dan 4% voor hun eigen kosten, de rest gaat naar de zorg. Een verzekeraar kan dus geen actie korting geven.

Wat betaal je elders voor een vergelijkbaar pakket

Bij DSW betaalde je in 2018 voor het meest uitgebreide pakket € 142. Dat is €38 lager. Bij de Polis van de Gemeente Almere is die € 180 inderdaad inclusief eigenrisico en betalen ze je de laagste eigenbijdrage voor WMO zorg terug. Dit zou in 2018 een besparing van €227 opleveren.

Maar de prijs die je hier voor betaald is wel dat mensen waarbij Menzis geen passend product biedt geen cash vergoeding krijgen. Dit is niet het zorg op maat waar ik aan dacht.

Oké, bij de Almere polis krijg je €75 per 2 jaar voor een bril bij Pearle. Maar daar betaald bijna iedereen meer dan in de advertenties. Dit komt niet doordat mensen een duurder montuur nemen,nee! Dit komt doordat zij bij een niet volledig rond oog de prijs verdubbelen. Krijgt de gemeente hier weer de helft van?

Het kan beter:

Geef mensen die een “representatieve aanvullende polis hebben, en een laag inkomen + een WMO indicatie achteraf de eigen bijdrage terug. Dit kost de gemeente minder. Je laat de terug betaling net als bij webshops via de Payment provider (CAK) lopen. Die werken relatief goedkoop. Er wordt terug betaald om het rekeningnummer waarvan de meeste betalingen zijn gedaan.

Mensen kunnen dit geld dan bijvoorbeeld gebruiken voor grote aankopen, fiets onderhoud of een dagje uit. Geef ze hier zelf de regie over.

Waarom niet gewoon vooraf kwijtschelden?

De eigen bijdrage was in 2018 €17,60 per 4 weken. 13 facturen per jaar dus. Dit is een bedrag dat wanneer je het niet hoeft te betalen makkelijk opgaat in de grote pot.

Als je 1X per jaar €227 terug krijgt dan besef je hoeveel er anders naar AliExpress of Action zou gaan. Mensen geven het dan bewuster uit aan iets dat echt nodig is.

De zorgverzekering is in Almere ingevoerd door VVD, PVDA, D66 en Leefbaar Almere.

Over een maand of twee mogen wij naar de stembus voor de Provinciale staten. De provinciale statenleden kiezen op hun beurt dan weer de Eerste Kamer. Het is dus van belang dat je verder kijkt dan die glimlach of luistert naar barmhartige woorden. Het gaat om jou welzijn. Volg je hart, wees verstandig Kies voor wat JIJ belangrijk vindt 😀