Microvezeldoekjes, Met of zonder wasverzachter

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Huishoudtips

Sinds een jaar  of 10 zijn Microvezeldoekjes goed geïntegreerd in de Nederlandse huishoudens. Maar hoe gebruik je ze? En net zo belangrijk, hoe maak je ze schoon?

 

Microvezeldoekjes kun kun je het beste zien als een doekje met vishaakjes eraan, als de doekjes droog zijn, en je handen zijn een beetje schraal, dan voel je dat ze aan je handen kleven. Dit komt doordat de draadjes die lijken op badstof een beetje lijken op haakjes met weerhaakjes.

 

Het voordeel hiervan is dat je niet meer hoeft te stoffen voor het nat reinigen van de tafel bijvoorbeeld.

 

Je hoeft maar heel weinig schoonmaakmiddel te gebruiken als je microvezel doekjes gebruikt, dit komt doordat de haakjes ook de bacteriën, schimmels en virussen meeneemt.

 

De doekjes zijn hierdoor wel sneller vies  dat de ouderwetse zeem of katoenen vaatdoek. Om deze reden worden doekjes in de professionele schoonmaak de doekjes vaak gevouwen in plaats van gepropt zodat je meerdere vlakken hebt die je kunt gebruiken.

 

Door de weerhaakjes kun je de doekjes niet goed uitspoelen in de emmer, en kun je hem het beste na ieder gebruik in de was doen. De doekjes kun je het beste op 60 graden C wassen, al doe ik het zelf vaak op 90 graden  C omdat ik ook de WC met microvezeldoekjes schoonmaak. En op 60 gaan de bacteriën net niet dood, dit komt doordat de meeste (en bijna alle schadelijke) bacteriën pas op 65 Graden C dood gaan kun je ze dus beter op een hogere temperatuur wassen.

 

Was ze op het katoen programma, dit omdat je centrifugale kracht nodig hebt om het vuil uit de doekjes te krijgen. Gebruik geen wasverzachter omdat dit in de weerhaakjes gaat zitten.

 

Microvezel doekjes zijn gemaakt van Polyester en Polyamide (Nylon), wat brandbare materialen zijn. Een fleecetrui geeft ook telkens electrische schokjes, net als goedkope schoenen met Nylon zolen. Kort gezegd: Het kan gaan vonken in de droger, en katoen drogen duurt langer, dus kans op kortsluiting of zelfs brand.

 

Om deze reden adviseer ik om de doekjes hangend te drogen, zelfs als je het op de laagste toerental centrifugeert zal het doekje normaal gesproken binnen 12 helemaal droog zijn. En doordat hij is gemaakt van kunstmatig textiel is gemaakt hoef je ook niet bang te zijn dat de slaap kamer te vochtig wordt tijdens het ‘s nachts drogen.

 

Microvezel Theedoeken kun je mits gewassen zoals hierboven uitgelegd prima gebruiken om drinkglazen op te poetsen. Als de haren niet te lang zijn kun je ze ook gebruiken voor je brilglazen. De Microvezel Theedoek kun je bij Zeeman kopen, en deze is ook geschikt voor brillen met ontspiegeling.