Wij willen eten

Vanmorgen was de drukste en meest chaotische ochtendspits ooit. De boeren die mijn dagelijkse Elstar appeltje, mijn Conference peren en bloemkool kweken, en ja ook het hamburgertje of plakje ham verzorgen.

Natuurlijk gaat er veel eten naar het buitenland, naar verluidt zo’n 80% van al ons prachtige groente en fruit en het vlees. Natuurlijk is de export goed voor onze economie. En eerlijk gezegd woon ik liever in het land van de appels, peren en aardappelen dan het land van Starbucks, U2 of Unilever.

Boeren in Nederland kweken de tomaten die wij in Spanje zo lekker vinden. Dankzij de boeren is het voedsel aanbod in Nederland divers en goedkoper dan in de hele EU.

Wij willen graag zo goedkoop mogelijk eten. Daardoor staat de innovatie zo goed als stil.

Boeren moeten meer aan zichzelf denken. We moeten de regels rondom concurrentie misschien wat versoepelen voor kleine ondernemers. Op deze manier kunnen ze de bulkinkopers de echte prijs laten betalen.

Als wij de echte prijs voor ons eten betalen dan zullen de boeren financieel lucht krijgen, en beter inoveren. Boeren willen ook geen amoniak in ademen of resistente bacteriƫn voet aan de grond geven.

Laten we Lelystad airport afbreken, dan is er al flink ruimte voor een sector waar ik wel trots op ben