Factcheck :: De “Elite” frame van Sybrand (van Haarsma) Buma

Vorige week van Sybrand van Haarsma Buma te gast bij Laat op 1.

Buma zoals hij vaak kortweg wordt genoemd waarschuwde voor een nieuwe Fortuyn revolutie zoals we begin deze eeuw hebben gehad onder leiding van Pim Fortuyn.

Buma stelde dat: “de Linkse Elite” zelf een Tesla rijdt en zegt dat iederen er 1 moet kopen. Terwijl vele al blij zijn met een 10 jaar oud 2de handsje.

Of de Warmtepomp die volgens Buma en het NOS journaal in 1X €40.000 kost.

Ik dacht, tijd voor een factcheck:

Wat kost een warmtepomp?

Volgend de website warmtepomp-weetjes kost een warmtepomp in aanschaf tussen de € 3600 en € 5500 voor een hybride systeem. Nu gaat de CV ketel er in 2021 uit. Althans de grote installatie bedrijven gaan stoppen met het plaatsen.

Dus je moet een volledige warmtepomp hebben, de Lucht/water kost tussen de € 6500 en de €14.500. De subsidie is hier tussen de € 2150 en € 3400.

Het verbruik schat warmtepomp-weetjes voor een lucht/water warmtepomp op €750 per jaar. Er staat geen berekening op de site hoe ze er aan komen. Maar ik ga er vooralsnog vanuit dat dit klopt, zeker gezien het feit er weinig anderen openbare sites zijn waar geen offerte plicht is.

Een warmte pomp kost in aanschaf met 15 jaar energie € 17.705. Volgens mijn bron is dit per jaar € 1180. Een HR ketel kost volgens mijn bron € 1200 per jaar.

De besparing per jaar in je portemonnee is dus nauwelijks waarneembaar, maar heel Groningen zakt zal heet dan Groningen is Stabiel worden.

Dus ben je een trotse Nederlander tros op Nederland, en heb je een koophuis en heb je ruimte in je hypotheek? Stap alsjeblieft over.

De stelling van Sybrand van Haarsma Buma blijkt een frame met het oog op de Provinciale staten verkiezingen. Zijn doel een meerderheid voor dit splijtende kabinet, op de dag dat bekend is geworden dat Sinterklaas niet komt in september. De financiën van de staat zijn minder goed dan 18 maanden geleden

Dit bericht heeft één reactie

Reacties zijn gesloten.