Zomer op je FM Radio (of toch DAB+)

In 2013 besloot minister Henk Kamp van Economische zaken dat de FM na tientallen jaren aan vervanging toe is.

Is dit wel echt nodig? In 2016 heeft minister Kamp besloten dat het nog even duurt voordat hier een besluit over wordt genomen.

Persoonlijk vind ik het nog te vroeg om de FM uitzendingen te stoppen, waarom?

Eerst zal ik uitleggen wat DAB+ is:

DAB+ is een nieuwe vorm van het uitzenden van radio via de lucht (Ether). De kwaliteit zou vergelijkbaar moeten zijn met streamingsdiensten, je MP3 speler of een CD.

Maar ook met een prijskaartje dat bij een nieuw product (wat al het eigenlijk niet is) hoort. DAB bestaat zal zeker 10 jaar, ook wordt er al zo lang reclame voor gemaakt.

Maar het probleem met DAB+ is dat de apparaten super duur zijn, voor een bekend merk uit eindhoven betaal je al gauw 150 euro, en dan nog wel voor een apparaat met Mono geluid. Nu hoor ik je denken: Maar ik koop toch geen radio van zo’n prijs om alleen maar mono te kunne luisteren?Wat heb ik dan aan dat digitale geluid.

Dat ben ik volledig met je eens. En daar komt dan nog bij dat nieuwe apparaten slechts enkele jaren mee gaan. En als je ieder apparaat van die prijs iedere 3 a 4 jaar moet vervangen dan kun je niet meer op vakantie.

Laat verder nog staan dat de overheid miljarden misloopt omdat de zenders geen tientallen miljoenen willen betalen voor licenties omdat die (bijna) oneindig te verkrijgen zijn. En hogere belastingen daar zit ook niemand op te wachten.

Tot nu toe zie ik voor de hardwerkende nederlander alleen maar nadelen van het nieuwe radio systeem, en moet ik de minister gelijk geven dat hij nog even wacht met het “afschakelen” van de  FM.