Beloven wat je doet

Afgelopen week was er behoorlijk wat reuring bij liefhebbers van goede muziek. Vele investeren duizenden euro’s in boxen die met Streaming apps kunnen praten. Om ervoor te zorgen dat dit blijft kunnen krijgen de apparaten updates.

Om met de streaming apps zoals Spotify te kunnen praten hebben de speakers WiFi nodig. Op je telefoon of tablet staat dan een app waarmee je de speakers stuk voor stuk helemaal kunt instellen. Super mooi natuurlijk dat dit kan. Verder zitten er altijd lekken in met het internet verbonden apparaten. Zo kan een hacker bij een speaker met oude software misschien ‘s nachts de muziek keihard aanzetten. Het verstoord je nachtrust, en die van je buren.

Ze kunnen ook een virus op je speaker zetten. Dan wordt bijvoorbeeld alle apparatuur in de huis op slot gezet.

Geen Whatsapp, geen Netflix of geen koude dranken.

ook hiervoor zijn updates zeer belangrijk. Ik ben het eens met Tech adviseur Danny mekic:

Natuurlijk kun je niet alle apparaten die je op de markt brengt 100 jaar blijven updaten.

Maar bij release van een apparaat of software moet de fabrikant aangeven tot wanneer het product minimaal wordt ondersteund.

Goed voorbeeld zijn de Android telefoons van het Finse HMD Global, beter bekend als Nokia. In het introductiejaar van de eerste generatie werd aangekondigd dat hun smartphones 3 jaar maandelijkse veiligheidsupdates zouden krijgen en 2 jaar ook upgrades. Een upgrade is een update naar de nieuwe versie. Bijvoorbeeld van Android 9 naar 10. In augustus hebben ze de planning voor de upgrade van versie 9 naar 10 bekend gemaakt. Binnen 7 maanden doen ze alle toestellen van de afgelopen twee jaar.

Verder hebben ze ook aangekondigd om een aantal modellen uit 2017 die dit jaar uit ondersteuning zouden raken nog een jaar langer updates krijgen. Natuurlijk is Nokia wereldwijd een vrij kleine speler. Ze doen het vooral goed qua marktaandeel in Europa met de goedkopere toestellen. In Europa staan ze naar verluidt wel al in de top 5.

Wat opzich geen hele prestatie is omdat de top 4 zeer dominant is met Samsung, iPhone, Huawei en Sony. De rest verkoopt slechts enkele toestellen.

Huawei verliest marktaandeel omdat zij geen Play Store meer mogen aanbieden. Dat is volgens mij DÉ kans voor nieuwkomers zoals Nokia, OnePlus en GeneralMobile. Alhoewel de laatste uit Turkije komt. Maar dat komt mijn fornuis ook, maar die is dan weer niet slim ;).