PGB = OKE maar …

Hoera we hebben een jubileum, dit jaar bestaat het PGB 22,5 jaar. En dat wordt gevierd met een nieuw PGB beheerssysteem eh…

Sinds 2015 worden de betalingen en de verantwoording van het PGB uitgevoerd door de SVB. Bij velen bekend van de drie maandelijkse kinderbijslag of de AOW. de eerste gaat steeds verder omlaag, de andere krijg je steeds later.

Ze wilde graag de financiƫle administratie van het PGB uitvoeren, maar was er volgens vele nog lang niet klaar voor #PGBAlarm.

Ik heb ook een PGB en stuur de facturen van de zorgverleners via de website naar de SVB.

Daarom scan ik de facturen in, waarna zij ze weer uitprinten om ze vervolgens weer in te scannen. Snap jij het nog?

Omdat er veel klachten waren wordt er op dit moment een nieuw systeem voor het PGB beheer gemaakt. Wordt helaas later dan 2018.

Wat zou ik willen met het beheer systeem?

Facturen automatisch verwerken via OCR, dit is een techniek om gescande documenten door de computer leesbaar te maken..

Verder zou het voor kleine aanbieders zoals bijvoorbeeld ZZP’ers of familie (die vaak minder werken om te kunnen zorgen) mogelijk moeten zijn om de minuten te declareren per app. Dit zou dan moeten werken zoals de scanner van de pakket bezorger werkt. Vergeet je te scannen, dan zoals een agenda app op je mobiel. Deze app kan dan ook worden gebruikt voor rapportage zodat andere zorgverleners voor het aanbellen even kunnen lezen hoe het gaat, of in geval van plotselinge uitval van de hulpverlener.

Zijn de uren logisch, en worden ze vergelijkbaar door de klant ingevuld,dan worden de onbetwiste uren automatisch uitbetaald. Dat zal de staat miljoenen besparen maar het belangrijkste is dat de betalingen veel makkelijker lopen waardoor zowel klant als leverancier blij zijn met de financiering van de zorg.

Een heel bureaucratisch systeem wat ik heb gehoord van een voormalig een raadslid is: Coƶperaties oprichten waar zorgverleners zich bij moeten aansluiten. Dit lijkt een beetje op de gastouder bureaus waar opa en oma zich bij moesten aansluiten omdat je niet meer gratis geregeld op je kleinkinderen mocht passen van kabinet Balkenende 4. Gastouders moesten het gastouder bureau betalen, hierdoor hielden ze er nauwelijks wat aan over. En een beroeps-gastouder waar facturen niet werden voldaan moest zelf maar zien dat ze hun geld kregen.

Dus PGB is een goed systeem, met name als je niet in het standaard product van de bulk 9-5 aanbieder past, maar er kunnen zaken beter