Andermans schulden sowieso jou probleem!

Je hoort mensen vaak zeggen, ja die schulden zijn je eigen schuld. Ook de Deurwaarder van het NPO1 programma Schuldig zegt dat zijn medelijden weg is gegaan.

Hoe ontstaan schulden vandaag de dag?

Voor de zorgverzekering en huur is het een grote doorschuif truck met geld. Jij krijgt salaris, of uitkering en toeslagen. Jij betaald de huur, maar 10 dagen eerder krijg je de toeslagen.

Gaat je wasmachine of laptop tussentijds stuk, dan kopen veel mensen tussentijds die, want ja €1100 daar kan best €250 voor een wasmachine of goedkope laptop vanaf. Vervolgens is het de eerste, en er is geen saldo voor de incasso van je zorgverzekeraar en huisbaas.

Huurbazen, ook sociale woningverhuurder en de zorgverzekeraars zijn geen ster in het voorkomen van stapeling van schulden.

En dat terwijl dit taken zijn die ze vanuit de Europese unie krijgen. Want: Zorg en wonen zijn een mensenrechten.

We pakken de zorgverzekering er even uit omdat hier de procedures voor achterstallige betalingen wettelijk vast staan.

Als je door stapeling van schulden 6 maanden achterstand hebt, dan wordt je door je zorgverzekeraar aangemeld bij het Centraal Administratiekantoor (Het CAK – spreek uit als Het KAK).

De premie die je dan moet betalen is veel hoger dan de premie van de zorgverzekeraar. Dit heet een bestuursrechtelijke premie. Deze wordt door je werk of uitkeringsinstantie (UWV / Gemeente of SVB) betaald van jou geld. Je krijgt dus veel minder geld dan wanneer je iedere maand je premie betaald.

Tevens worden je aanvullende verzekeringen opgezegd waardoor je niet meer naar de Tandarts of Fysiotherapeut toe.

Maar waarom betalen mensen ondanks deze regels met een simpele Google check te vinden zijn en het achter op je polis blad staat de premie niet?

Dit komt doordat is het systeem van toeslagen de zogenoemde Cashflow te hoog wordt. Netto betaal je in 2018 (berekend met zorgtoeslag 2017) €87 per maand aan premie als je een fikse aanvullende verzekering bovenop je verplichte basis verzekering hebt. In deze berekening is 1/12de deel van het verplichte eigenrisico van €385 opgenomen. Dit is naar ik schat ook het bedrag wat wij in het Ziekenfonds zouden betalen gezien de kabinetten van de afgelopen 12 jaar.

Nog een reden waarom mensen in de schulden komen: Mensen krijgen te maken met stress, of een psychische kwetsbaarheid. Hierdoor kan het overzicht op het geld zoek raken.

Hoe kunnen wij dit als samenleving oplossen?

We gaan de zorg- en huurtoeslag weer net als vroeger overmaken aan de zorgverzekeraar en huisbaas.

Op school gaan we beginnen met lessen budgetteren met kasboek. Inspelend op het meer en meer virtueel worden van geld.

Het Rijk gaat campagne voor het NIBUD bekostigen om de dagelijkse boodschappen contant te betalen.

Bij kleine bedragen maakt het voor serieuze ondernemers niet uit of het pin of contant wordt betaald. De veiligheid is wel van belang bij grote bedragen, TV of meubels bijvoorbeeld.

Waarom wordt er zo veel (en succesvol) campagne gevoerd voor het pinnen? Geld automaten zijn duur, bij betaalautomaten betaald de winkelier.

Als je pint heb je geen betaalpijn omdat je vaak niet eens beseft dat je te veel uitgeeft.

Tip: Pin iedere week het bedrag wat jij de komende 7 dagen wil uitgeven aan eten, en neem geen pinpas mee naar de winkel. Het is gewoon even wennen, maar je houdt al snel geld over.

En voor alle betalingen die visueel gaan zoals Incasso’s, Ideal en de grote bedragen neem je een kasboek.

Er zijn diverse gratis kasboeken zoals Cashflow en AfasPersonal waar je de afschriften importeert gewoon vanuit je bankaccount. (geen achterdeurtjes)

Wil je er wat meer aan uitgeven, dan kun je ook zonder Datanalyse een kasboek aanschaffen via bijvoorbeeld bankingtools deze kost tussen de €12 en €30 per 12 maanden.

Als je Bijstand hebt, vraag dan de gemeente om hulp.

Dan gaan we nu even terug naar de wasmachine die tussen de 20ste en de 1ste kapot gaat. Ik hoor veel mensen zeggen: Er bestaat toch Bijzondere Bijstand?

Dat klopt, voor mensen die een inkomen heeft tot Bijstandsniveau. Anders moet je eerst naar de Gemeentelijke kredietbank voor een rente dragende lening. Er zijn gemeentes waar deze rente net zo hoog is als bij een postorderbedrijf.

Wordt deze afgewezen dan kun je naar de gemeente. Die geeft op haar beurt vaak weer een lening zonder rente die je wel in enkele maanden moet terug betalen.

Als je al je geld hebt op begroot, dan wordt je dus in de problemen geduwd.