Zorg, je Eigen risico

Traditie getrouw start na de presentatie van de laatste zorgpremies  de discussie over het eigen risico in de zorg. Iedereen heeft er een mening over. Van het ene uiterste naar het andere.

Nu probeer ik hier wat nuance in te brengen:

Hoe zit het nu? Iedereen betaald de eerste €385 per jaar zelf. Met uitzondering van enkele zorgverleners bijvoorbeeld: Huisarts (met uitzondering van Laboratorium (bloed, urine e.d. onderzoek) en de controle na het afstaan van een nier.

Er is veel onduidelijkheid over hoeveel eigen risico iets kost voor niet chronisch zieken, bijvoorbeeld een Spiraaltje plaatsen of Moedervlek verwijderen kan flink verschillen. Dit kost je bij de Huisarts niks extra, en doen de meeste geregeld en goed. Doe je dit in het ziekenhuis bijvoorbeeld omdat de Moedervlek is omgeslagen of de huisarts niet vertrouwd is met de ingreep dan verschilt de prijs per ziekenhuis per zorgverzekeraar, of zelfs per type polis.

Voor chronisch zieken loopt de teller ieder jaar op tot minimaal €385. Dat moet veranderen vind ik. Hoe wil ik het?

Je betaald voor een ingreep of medicijn een klein bedrag afhankelijk van hoe belangrijk deze is voor je gezondheid en hoe goed deze is bewezen.

De zorg die bij je chronische ziekte hoort wordt maar 1 X belast.
Eigenlijk hetzelfde als bij chronische Fysiotherapie, daar betaal je alleen de eerste 20 behandelingen die bij je ziektebeeld passen zelf (of uit je aanvullende verzekering). Daarna gaat het vanuit de basis verzekering, jaar in jaar uit.

Dit systeem wordt ook in België gebruikt, en daar zijn de gemiddelde zorgkosten per hoofd van de bevolking lager dan in Nederland.

Verder moet op alle Spoed eisende hulp locaties ook een huisartsenpost komen die buiten kantoor tijden wordt bemand. De regel moet worden:

Geen 112 melding, eerst langs de huisarts.

Ondanks dat dit een plan is van de VVD jongeren denk ik wel dat dit socialer is dan het huidige systeem.