Je bekijkt nu Personeelstekorten in de WMO & Langdurige zorg
Image by Anna from Pixabay

Personeelstekorten in de WMO & Langdurige zorg

Getting your Trinity Audio player ready...

Argos & Pointer hebben geen wekelijkse uitzending meer op NPO Radio1. Pointer & Argos radio delen sinds dit jaar de zendtijd, beide om de week op zaterdag om 14:00 uur. Afgelopen zaterdag was het de beurt aan Pointer om een reportage uit te zenden. Meteen hadden ze een zeer boeiend onderwerp, het ging over de zorg waar door grote personeelstekorten de wachtlijsten lang worden.

Een expert benoemde tijdens de uitzending dat er lange wachttijden zijn voor zorg van zeer hoge kwaliteit. De expert suggereerde dat wij zorgvragers korter hoeven wachten wanneer de zorg van lagere kwaliteit zou zijn. Geen slechte zorg maar gewoon iets minder kwalitatief waar het kan.

Ik denk dat ik wel een paar soorten zorg kan noemen die minder kunnen, zonder dat de zorg slecht wordt.

Huishoudelijke hulp

Bij huishoudelijke hulp mogen de medewerkers bijvoorbeeld al geen ramen aan de buitenkant wassen of keukenkastjes van binnen schoonmaken. Dit vind ik geen goede ontwikkeling, wellicht zouden Woningbouw Stichtingen de glasbewassing aan de buitenkant kunnen regelen, 2X per jaar voor een paar euro per maand.

Verder zouden mensen kunnen kiezen voor een koel-vriescombinatie met een No-Frost functie. Verder zou de huishoudelijk zorgverlener niet in de woning textiel moeten wassen & strijken. Wassen kan op een kwalitatievere manier in een centrale wasserij worden gedaan. Stel dat de Huishoudelijk zorgverlener na de handdoeken vergeet om de wasmachine voor de T-shirts & Truien op 30 graden te zetten. Dan moet de zorgaanbieder vergoeden. In een wasserij komen deze fouten veel minder vaak voor doordat er gestandaardiseerd wordt gewerkt.

Begeleiding

Bij GGZ begeleiding is de band heel belangrijk. Hier zouden grotere zorgaanbieders wijkgericht kunnen werken, minder reistijd betekend meer minuten bij de zorgvragers. Wellicht kan er ook in sommige gevallen afgesproken worden op een locatie in de buurt waar een Persoonlijk begeleiders afspraken achter elkaar plannen. Natuurlijk moeten de reistijd en reiskosten wel behapbaar zijn voor de zorgvrager.

Deeltaxi

In een deeltaxi passen 6 reizigers, een behoorlijk inefficiënte manier van vervoer dus. Wellicht zou een deel van de reizigers in veel gevallen ook met het Openbaar vervoer kunnen reizen. Naast dat er minder personeel nodig is zou een WMO ov-abonnement ook aanzienlijk goedkoper kunnen zijn. Wellicht uitsluitend in de daluren bruikbaar.

Impact

De grootste impact van mijn ideeën zit bij de GGZ begeleiding waar zorgvragers, die geregeld al zorgmijden, eventueel meer moeite moeten doen om de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Zo moet je tegenwoordig ook naar de Huisarts inplaats van dat die altijd bij jou komt.