Kasboeken. Overzicht geld(t) voor iedereen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Huishoudtips

Het is weer december, en ook ik baal ervan dat ik weer minder heb gespaard dan ik had gewild. Ik heb jaren afwisselend in frequentie een kasboek gebruikt.

Welk kasboek heb ik gebruikt?

Bankintgools een zeer geschikt huishoudboekje. Ik heb dit programma sinds 2005 gebruikt, en sinds 2007 de versie met jaarabonnementen.

De kosten van het jaarabonnement begon op €4,95. Een jaar later werd het abonnement €9,95.

De jaren erna werd hij af en toe met €1 verhoogd, tot 2014 toen werd het pakket in 1 keer van volgens mij €12 of €13,95 verhoogd naar €29,95. Een prijsverhoging van bijna 100% (vind ik astronomisch).

In het begin zat er een behoorlijke fout in, rubriceren werd bij het afsluiten ongedaan gemaakt. Verder was het in het begin wat te slim.

Kijk bijvoorbeeld naar PayPal, Afterpay of Buckaroo: Dit zijn zogenoemde Pay providers, zij regelen de afschrijving of of Ideal betaling. Ze werken ieder voor meerdere Webshops.

Zo koop je Kattenvoer, betaal achteraf met Afterpay, vervolgens koop je twee maanden later een hoesje voor je smartphone die je ook via Afterpay achteraf betaald. In dit geval werden, en als je de instellingen niet van de voren aanpast, en het vinkje weghaald beide op de rubriek geboekt voor je lieve kat.

Verder werkte het prima, tot de grote update van november of december 2017. Ik kan sindsdien geen rubrieken meer rubriceren beginnend met “ 2017 “. Heel vervelend.

Je kan je banksite in de app openen om de afschriften te downloaden, er staat ook bij hoe je het moet doen.

Penningmeester.net testfase

Nu ben ik aan het testen met Penningmeester, dit programma is en stuk goedkoper. Dit kost slechts €14,95 per jaar. Dat is meer een prijs naar mijn zin.

Ondanks het december is heb ik toch in de 15 dagen proefversie alle transacties van dit jaar ingeboekt.

Hij rubriceert best goed, alhoewel hij alleen kijkt naar de omschrijving. Dus als je geld van je spaarrekening overboekt naar je betaalrekening met de vermelding Laptop komt hij in de rubriek “ Computer “.

Terwijl de bekende supermarkten handmatig gerubriceerd moeten worden. Maar je kan vergelijkbare transactie zoeken en die in een actie ook rubriceren. Bij pinbetalingen moet je dan wel de omschrijving achter de winkelnaam weghalen, anders ziet hij de andere niet omdat er altijd een automaatnaam en datum / tijd bij staan. (Dit kun je bij actie weghalen).

Je kan de .CSV bestanden van je bank downloaden, zet je die in de map C:\penningmeester\import dan worden ze vanzelf geïmporteerd. Je krijgt zelf een melding met importeren.

Tussenconclusie

Je kan voor een bedrag van 5 tot 10 pakken filter koffie een prima werkend kasboek waarvoor je weinig computer kennis hoeft te hebben kopen en gebruiken.

Als je weinig geld uit wilt geven kun je ook met online gratis kasboekengebruiken. Bankingtools heeft dan www.cashflow.nl en er bestaat ook www.afaspersonal.nl

Nadeel vind ik dat ze je gegevens analyseren om je een “goedkoper” aanbod te doen, en je hebt altijd internet nodig om te kunnen kijken. Afas heeft een mooie app, maar die kun je niet gebruiken transacties te importeren.

Je kan bij deze providers ook een betaalde versie nemen, echter weet ik niet of je dan niet de advertenties krijgt.

Ben je super handig met Excel, dan kun je ook (eventueel met hulp) in Excel een kasboek maken. Ik ben daar niet handig genoeg voor.

Excel, waar moet je op letten

Excel is onderdeel van Microsoft Office. Deze kost € 7 per maand.

Er bestaan ook gratis Office pakketten:

LibreOffice

OpenOffice.org

Let er op dat je de transactie op de juiste plek zet met importeren. Je wilt immers niet dat de transacties bij je begroting of rubrieken overzicht komt te staan.

Zorg er voor dat alle info die je in oog opslag wilt kunnen zien ook in een tabblad naar keuze wordt opgesomd.

Waarvoor wil ik zelf een kasboek

Ik wil graag in 1 oogopslag zien hoeveel ik aan 1 kostensoort uitgeef. Bijvoorbeeld:

Eten: Hoeveel geef ik per maand uit aan eten.

Het maken van een liquiditeitsbegroting. Niet alle kosten hoop je iedere maand te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fiets of auto reparatie of vervanging. Sommige inkomsten heb je helaas niet iedere maand dezelfde inkomsten. Zo heb je helaas niet iedere maand vakantiegeld of 13de maand.

De huur wijzigt halverwege het jaar, en je hebt niet iedere maand even veel verjaardagen.

Daarom, is het super handig om een liquiditeitsbegroting te maken. Je kan per maand aangeven hoeveel je verwacht binnen te krijgen, je vakantiegeld zet je (meestal) in de maand mei, en de kerst of Sinterklaas cadeaus in november en december.

En als je weet dat je auto een beurt moet hebben plan je die ook in. Op deze manier kun je sparen voor dure maanden door te sparen in goedkope maanden.

Heb je nog vragen? Vul dan het contact formulier ik kijk dan of ik met je mee kan denken.