Getting your Trinity Audio player ready... |
Het is verkiezingentijd, de partijen komen met grootse plannen om van Nederland weer het gave land te maken wat het naar verluidt ooit was. Eén van de opties die wordt uitgedragen om het toenemende aantal kinderen en volwassenen met overgewicht te verminderen is Suikertaks. Is dit de oplossing of moeten we eerst andere zaken overwegen? Zonder inperking van je vrijheid natuurlijk.
Suikertaks is een belasting op producten die extreem veel suiker per portie bevatten, dit is niet altijd toegevoegd suiker. Ook op bijvoorbeeld sinaasappelsap zit suikertaks, ondanks de suiker die erin zitten echte fruit suikers zijn Wanneer je de hoeveelheid suiker per 100 milliliter in sinaasappelsap vergelijkt met de Cola met rood etiket en witte letters zie je dat de fruitdrank meer suiker bevat. In 1 glas Sinaasappelsap gaan namelijk circa 3 sinaasappels. Probeer maar eens 3 van die grote vitaminebommen in 30 seconden op te eten, en daarna het begeerde glaasje Sinaasappelsap. Bij de sap lukt het wel.
9 van de 10 keer dat ik snoep of koek koop ging ik eigenlijk voor iets anders
Wouter
Waarom ik tegen deze beprijzing ben
Beprijzen kan volgens de overheid helpen in het beperken van het kopen van ongezonde dingen. Zo wordt de rookvrije generatie benoemd als succesverhaal. Echter zie je bij prijsstijgingen geen heftige terugloop in het aantal rokers. Je ziet wel het ongewenste effect dat winkels worden overvallen om de rookwaren of dat er illegale en ongecontroleerde sigaretten fabrieken worden gebouwd. Niet gecontroleerd betekend niet alleen dat er geen belasting wordt geheven, maar ook dat er niet wordt gecontroleerd om giftige stoffen als pesticiden.
Met verslaafden geen meelij hoor ik veel mensen al denken, maar ook bij ongezonde, wellicht dodelijke legale producten moeten we het product niet gevaarlijker of dodelijker maken dan strikt noodzakelijk.
Bij verhoging op verhoging van de Suikertaks krijg je ook winkelberovingen of illegale verkoop. Wie illegaal koopt zou je nog voor de enigenschuld kunnen waarschuwen. Maar moet je de, vaak jonge, medewerkers van een supermarkt een grotere kans op een trauma in geval van een roofoverval willen bezorgen?
Waarom suikertaks niet eerlijk is
Suikertaks is niet eerlijk omdat mensen met een theoretische opleiding bijvoorbeeld wel een koekje bij de thee kunnen eten, maar de belangrijkste mensen in dienst bij de NS, schoonmakers, niet, dat is in essentie niet eerlijk.
Daarom kun je beter de supermarkten anders indelen
Waarom staat het Sinterklaas snoepgoed tussen de appels en het WC papier?
Meestal als ik buiten mijn wekelijkse momentje naar de supermarkt ga ben ik geenzins van plan om ongezond eten of drinken te kopen. Ik kom de supermarkt in bij de Groente & Fruit afdeling, achter de bananen zit een wandje met aan de andere kant het WC papier, precies op de kruising tussen de gezonde afdeling en het huishoudelijk papier staat een bak met seizoenssnoepgoed, op dit moment het Sinterklaas snoepgoed. Dus als je al wat zin hebt in iets lekkers wordt je geroepen door die draadbak met suikerbommen.
9 van de 10 keer dat ik snoep of koek koop ging ik eigenlijk voor iets anders. Daarom zou de tweede kamer eerst de winkels moeten verbieden het snoep bij de Broccoli te zetten en de taart naast het volkoren of spelt brood en de diepvries groente naast de pizza’s en bakken ijs. Pas als dit wordt verboden neemt de vraag af, ook aldus RTL Nieuws
Samenvatting
- Suikertaks werkt niet, kijk naar tabaksaccijns
- Suikertaks vergroot ongelijkheid
- Biedt mensen minder verleiding
- Snoep tussen appels en WC papier is onzinnig