Factcheck: Pulsvissen #HoeDan?!

Gisteren heeft de Europese Unie Commissie (EU Commissie) besloten om Pulsvissen per uiterlijk 2021 te verbieden, en voor de helft van de omgebouwde boten het verbod per direct in te laten gaan.

Waarom is pulsvissen?

Het grote voordeel van Pulsvissen is dat de boten minder brandstof nodig hebben. Dit komt doordat er geen bodem verwoestende kettingen over de bodem heen slepen. De netten vliegen als het ware een paar centimeter boven de grond.

Door een stroomstootje (Puls) worden de vissen van de bodem het net in gelokt. Dat het beter is om minder brandstof te gebruikt, en dat de bodem niet met kettingen kapot wordt getrokken. Echter is volgens Greenpeace niet bekend wat de gevolgen van een stroomstootje in het water is.

Greenpeace heeft mij woensdag verteld dat ze wel degelijk zijn voor een nieuwe manier van vissen. Maar de techniek van Pulsvissen is nog een techniek in de testfase. De vissers hebben dit commercieel ge-explateerd, terwijl nog niet is bewezen of de veelbelovende techniek inderdaad beter is.

Als je onderneemt en een nog niet voldoende geteste techniek gebruikt loop je kans dat je investering niet terug verdiend kan worden.

Natuurlijk hoop ik dat de test voortgezet mag worden, en dat deze inderdaad het wonder is dat wij al 2000 jaar niet hebben gezien op de aarde. Dus ik hoop met de vissers mee dat er de juiste oplossing komt.