Je bekijkt nu Condensdroger versus Warmtepomp droger

Condensdroger versus Warmtepomp droger

Pas geleden schreef ik een blog over de Coocker. Ik gaf aan dat ik dit nonsens vind. Er is een andere ontwikkeling die energie besparend wordt genoemd, maar is dat wel zo?

Ik heb sinds 2011 een Zanussi condensdroger. 8 jaar oud, dus de dag dat hij de geest geeft komt elke dag dichterbij.

Ik gebruik mijn droger wekelijks 1 a 2 keer. Dat is natuurlijk niet heel vaak. Hij is 1 keer gerepareerd toen ik hem 4,5 jaar gehad. Dat is inmiddels 5 jaar geleden. Ik verwacht dus dat mijn wasdroger niet meer jaren mee zal gaan.

Natuurlijk houdt ik in de gaten wat er te koop is. Dan ben ik een beetje voorbereid als het nodig is.

Mijn condens droger gebruik ik vrij intensief. Ik stou hem vrij vol.

  • 2 badlakens
  • 2 grote badmatten
  • 7 tot 9 heren ondergoed
  • 7 tot 9 paar sokken (alleen deze deels polyester)
  • 5 tot 9 gastendoekjes

Vrijwel alles katoen, handdoeken 650gram M2. Dit doet er ongeveer anderhalf uur over voor het na 1400 toeren centrifugeren droog is. Bij Zeeman en Wibra handdoeken duurt het ongeveer 1,25 uur per droogbeurt.

Beddengoed, om de week 2 sets:

  • 2 dekbedovertrekken
  • 2 kussenslopen
  • 2 hoeslakens
  • 1 molton

Alles katoen behalve de molton. Die is deels polyester. Dit doet er ook ongeveer 1,5 uur over. En set met of zonder molton duurt circa 1 uur.

Ik ken mensen met een warmtepomp droger. Als ik vraag hoe lang die er over doet zeggen ze 3 tot 3,5 uur. Soms zelfs minder vol dan bij mij.

Laten we er even vanuit gaan dat mensen hem net zo vol stauen als ik. Een Warmtepomp droger verbruikt ongeveer 1 kwH ten opzichte van mijn droger die 2,2 KwH verbruikt lijkt dat inderdaad zuiniger. Maar dit is niet per droogbeurt, per uur.

Per saldo verbruik je evenveel per droogbeurt

Wouter

Als je dan rekent komt je er op uit dat je per saldo even veel verbruikt per droogbeurt.

Is een warmtepomp droger dan volledig zinloos?

Nee!

Een warmtepomp droger gebruikt zijn eigen warmte, dus wordt je huis in een hittegolf zoals de afgelopen weken minder warm van de droger.

Met de energie transitie verwacht ik ook een grote rol voor de warmtepomp droger: Mensen moeten groepen in de meterkast bij plaatsen voor het koken, en warmte + warmwater tap. Dit zijn al snel 2 tot 3 groepen voor het koken en 1 a 2 ter vervanging van de CV ketel.

Je betaalt een opslag op je energierekening voor het aantal groepen in je meterkast. Als je door een warmtepomp droger te kopen de wasmachine en droger tegelijk aan kan zetten maar toch een groep minder nodig hebt dan is deze keuze snel terug verdiend.

Verder zullen de netbeheerders aansturen op verbetering van de techniek. Het Kabinet wil van Nederland een gidsland maken in de omschakeling van gas naar Stroom.

Als de warmtepomp droger net zo snel is als de ouderwetse condensdroger zal Nederland de aanschaf stimuleren.

Ik zal uitleggen waarom:

Ik woon in een nieuwbouw appartement. De verhuurder wilde eigenlijk gasloos bouwen. Het hoefde niet want de bouw begon voor 1 juli 2018. De netbeheerder Liander in mijn geval stak een stokje voor gasloos bouwen.

Waarom wel gas?

Omdat het stroomnet niet bedacht was / is op een te grote verhoging van het verbruik.

Als de warmtepomp droger er over 5 jaar nog steeds 2X zolang over doet hebben we een probleem. Want ook al is hij de helft zuiniger, als door de langere cyclus twee keer zoveel mensen gebruik maken van die halve kracht dan is het nog steeds hele kracht.

Dus als je droger stuk gaat, koop dan mits je die €150 extra (wat voor mij veel geld) is kan missen zou ik zeggen help de innovatie en koop het iets duurdere apparaat.

Misschien bespaar je dan echt als je daarna (als deze kapot is) weer een nieuwe koopt.

In het kader van duurzaamheid (goedkoper) beter voor het milieu als je nog even een paar jaar doorgaat met je old school condensdroger.