Je bekijkt nu Lumen, Candela & Lux, Wat is het verschil eigenlijk?
Image by JackieLou DL from Pixabay

Lumen, Candela & Lux, Wat is het verschil eigenlijk?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Huishoudtips
Getting your Trinity Audio player ready...

Een achterlicht, dat is wat ik nodig had voor mijn fiets. Op de site van de verkoper staat bij bij de betere merken een aantal candela, kortweg cd, dat de verlichting uitstraalt. Ik kende van eerdere research Lumen en Lux. Ik dacht, geheel onterecht, dat Candela en Lux hetzelfde zijn.

Wat is wat?

Lumen: is de lichtopbrengst van de lichtbron, je peertje dus eigenlijk.

Maar deze wordt vaak verward met Watt in het omrekenen van gloeilamp naar led. Veel webshops rekenen het aantal watt van een Gloeilamp om tot 10 % of zelfs minder. Dit is onjuist, Over dit onderwerp heb ik een tijdje geleden een andere blog gelezen. Voor het lezen van de Blog over Lumen en Philips die verlichting goedkoper voordat dan werkelijk het geval is, heb je volle concentratie nodig aldus lezersfeedback.

Candela: Candela is inderdaad het Latijn voor kaars. Candela houdt de sterkte van een lichtbundel in, in een bepaalde richting. Dus als je met je zaklamp naar links schijnt heb je rechts 0 candela.

Lux: Lux is de opbrengst van het licht op een bepaald oppervlak. Heb je een zwarte muur waar je de lamp op schijnt heeft dit geen gevolgen voor het aantal Lumen en Candela, wel voor het aantal Lux.

Op een witte muur is het aantal Lux groter dan op een zwarte muur. De flitser van je telefoon ligt een onderwerp op de foto lichter uit als je binnen bent, waar een paar schemerlampen aanstaan met de gordijnen dicht dan buiten in het bos op een onverlicht pad. Dit komt simpelweg omdat het licht in je prima verlichte woonkamer niet echt weg kan. Hierdoor zie je vaak hoog-lichten. Fotografen richten de flitser in dit geval de flitser dan ook indirect, terwijl in een weiland belicht de fotograaf het onderwerp vaak direct, wellicht zelfs met een flitser met meer Lumen & Candela, Om het aantal Lux op een voldoende niveau te hebben.

1 Lumen = 1 Candela = 1 Lux

Wikipedia

Tijdens mijn research kwam ik een super duidelijke afbeelding tegen, met deze afbeelding heb je waarschijnlijk geen uitleg nodig. Echter kan ik deze in verband met Auteursrechten niet plaatsen aangezien ik deze niet als stokfoto kan vinden, laat staan binnen het budget van deze website.