De Coocker versus waterkoker

Het begint een trend te worden: Een water die het water constant warm houdt, bekend onder de merknaam Coocker.

Best gek eigenlijk dat dit apparaat is toegestaan in Nederland. Ik moest een jaar geleden een nieuw filter koffieapparaat kopen omdat een onderdeel kapot was. Alle apparaten die toen te koop waren gingen na ongeveer 40 minuten zelfstandig uit.

De reviews over deze functie, die wettelijk is vastgelegd zijn niet van de lucht. Mensen klagen dat hun tweede kopje koffie koud is en schelden fabrikanten verrot

Terwijl ik hier zelf juist heel blij mee ben. Ik zet zelf koffie gepast, dus als ik twee kopjes wil drinken zet ik er 2, en niet een pot voor de hele dag.

Een koffie filter kost c.a. 0,5 cent en als ik mijn koffiezetapparaat 1 uur aan laat staan dan kost dit zo’n 23 cent.

Het grote voordeel is dat wanneer ik mijn koffiezetapparaat vergeet uit te zetten dat hij vanzelf uitgaat na een kleine 3 kwartier.

Echter laat die heet water kraan het water dag en nacht op 95 graden Celsius. Best gek eigenlijk, want de koffie machines op kantoren gaan tegenwoordig ook in slaap stand.

Het koken van 1 liter water kost slechts enkele minuten. Zo’n heet water kraan lijkt mij gezien het feit dat er ook thermoskannen bestaan uitsluitend geschikt voor horeca en scholen waar snel een kan heet water nodig is.

Misschien ben ik toch ouderwetser dan ik denk. Maar in het kader van duurzaamheid kook ik liever 1 liter water om een pot thee te zetten.

En misschien moet de EU is een verbod op heet water kranen invoeren. Dat zet zoden aan de dijk, de zuinige stofzuiger die slechts 20 minuten per week wordt gebruikt niet.