Je bekijkt nu Pakketten met grootheidswaanzin

Pakketten met grootheidswaanzin

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Huishoudtips

Bijna dagelijks zie ik 4 pakketbezorgers bij ons voor de flat stoppen om te bezorgen. de autootjes liggen vol, maar zijn de auto’s wel echt vol?

Busjes met lucht

Ik wil als ik weer naar kantoor ga graag een eigen toetsenbord mee omdat ik mijn plek deel met buitendienst medewerkers. Het toetsenbord en muispakket was het goedkoopst bij Office Centre. Ik moest ook een WiFi Dongel hebben wat de interne in mijn laptop was overleden, ook die was het goedkoopst bij Office Centre. Ik wilde om mijn nieuwe bureau (gekocht voor thuiswerken) sparen met een muismat. Met de muismat erbij en een extra oplader voor mijn Smartphone erbij betaalde ik geen verzendkosten.

De muismat zat in een doos waar 5 pakken papier in passen

Wouter

De bestelling werd omdat Office Centre tegenwoordig onderdeel is van Kantoor Expert geleverd door de inkooporganisaties of fabrikanten. In de Kantoorartikelen business zijn veel zero Stock bedrijven. Ze hebben dus geen voorraad voor hun webshop in hun magazijn.

Dat heeft zijn voordelen, je hoeft niet voor vele 10tallen miljoenen euro’s van te voren uit te geven. Maar dat zorgt er wel voor dat je ieder product apart geleverd krijg.

De 4 producten werden dus in 4 pakketten geleverd. De muismat zat in een doos waar 5 pakken papier in passen. Er zat dus veel lucht in. Foutje denk je. Niet zozeer. Zo heb ik pas geleden bij Kruidvat 2 tubes zonnebrand besteld Die twee zaten ook in een veel te grote doos. Zie afbeelding hieronder.

2 tubes Zonnebrand in grote doos

Ik kwam toen ik na het boodschappen doen naar huis fietste de DHL-Parcel pakketbezorger tegen. Een hele aardige man, hij vertelde dat hij vandaag al zoveel pakketjes heeft gehad waar hij bij het optillen de inhoud voelde schuiven. Het is dus meer regel dan uitzondering dat webshops hun orders veel te groot worden verpakt.

Is een grote doos beter dan een zak van plastic?

Er zijn mensen die beweren van ja. Maar de wetenschap is duidelijk, een verzend-zak is indien bij het PMD (Plastic) afval van gebruik altijd beter dan een doos. Voor het maken van een doos moeten bomen gekapt worden en het kost veel water om een doos of papieren tas te maken. Verder komt er bij het maken ook veel CO2 en stikstof vrij.

Als je bijvoorbeeld naar Wehkamp kijkt die voor hun weborders een plastic zak van gerecycled plastic gebruiken. Bij de productie komt nauwelijks CO2 en stikstof vrij, en de zak is prima de recyclen. Het enige wat je dan niet moet doen is de zak op straat gooien. Maar zo’n Wehkamp zak zie ik toch nooit op straat liggen. In tegendeel tot de niet te recyclen witte tasjes van de snackbar of andere afhaal bedrijven.

De oplossing

Grote webshops kunnen een dozen snijmachine kopen. Die is wel heel duur. Ik ging een keer voor de gein het jaarverslag van Kantoorartikelen inkooporganisatie Quantore lezen. Er stond misschien wel 50 X in dat ze een dozen snijmachine hadden aangeschaft. Ze waren (en ik hoop zijn) erg blij met dit super dure apparaat. Door de hoge aanschafprijs is dit niet voor elke webshop mogelijk.

Kostendruk?

Pakketdiensten be-concurreren in Nederland vooral op prijs. Dus de oplossing die ze in de VS hebben gevonden zal het voorlopig niet worden. In de VS betaal je namelijk niet alleen voor het gewicht van het pakket zoals in Nederland maar ook voor het volume. (Lengte X breedte X hoogte) Er moet wel iets meer worden betaald wanneer het pakket groter is dan 100 X 50 X 50 CM. Maar het verzenden van een doosje van 20 X 30 X 10 CM is net zo duur als een pakket van 50 X 50 X 75 CM. En dat is natuurlijk gek. Er passen minder grote pakketten in een bus dan kleine.

De eerste kleine stapjes

DHL-Parcel heeft vorig jaar rond deze tijd al om kleine pakketten te stimuleren de kosten van een brievenbus pakje voor consumenten met € 1,05 verlaagd naar € 3,95. PostNL rekende dit toen ook. PostNL heeft in 2014 het brievenbuspakje met Track & Trace geïntroduceerd. Allemaal om kleine pakjes te stimuleren. Wie zet als eerde de volgende stap op weg naar nog efficiënter bezorgen?