Bureaucratie heeft een doel

Wat ik nou echt een leuk TV programma vind, als ik even niet na wil denken, Ik vertrek.

Ik kan er werkelijk van genieten als een horeca uitbater roept: Al die regels, ik ben maanden bezig met het verlengen van mijn tap vergunning.

Vervolgens gaan ze naar een gehucht in Frankrijk waar de Burgemeester God is. En die Burgemeester wordt daarentegen door de inwoners gekozen. Mensen houden niet van nieuwkomers. Die gaat dus niet zomaar een drank of hotel vergunning geven.

Laat staan water en stroom aansluiten. Ze gaan met een fles Hooghoudt en een pakje Bakker Joop stroopwafels naar de Burgervader. Dan gaat alles opeens lopen, natuurlijk wel op Frans tempo.

In Nederland doen we dat anders, 1 persoon bepaald niet over jou dakkapel vergunning, nee de kaders (regels) worden bepaald door de gemeenteraad, met in ogenschouw het door de provincie opgestelde bestemmingsplan.

Je kan zelfs in bezwaar tegen een afwijzing bij een aparte afdeling. Dit zorgt ervoor dat jij precies dezelfde dakkapel als die van mij ook kan plaatsen.

Dus dat hij niet wordt afgewezen omdat ik de Burgemeester uit eten nam bij zijn vriend’s restaurant en jij bij zijn grootste concurrent.

Na de inval gisteren werd Richard de M opeens verdacht van het verkopen van vergunningen. Juist om dit te voorkomen hebben wij in ons Nederland de zeer beruchte Bureaucratie. En 1 van de best werkende Ambtelijke organisaties ter wereld. Ambtenaren krijgen een fatsoenlijk salaris, wat past bij de zwaarte van de functie.

En waar zie je Politie die onterechte boetes uitschrijft aan toeristen? In landen waar deze ruggengraat van de samenleving geen leefbaar loon krijgen.