Deden rot ziektes maar altijd pijn

Als kind had ik een hele goede huisarts, tot 01-01-2006. Waarom die datum? De huisarts Alexander Bol was er bang voor dat de zorgverzekeraars in het toen nieuwe zorgverzekeringdstelel te veel macht zouden krijgen.

Nu bijna 14 jaar later (b)lijkt Alexander Bol gelijk te hebben gehad. Bestuursvoorzitter Aad de Groot van DSW gebruikt een metafoor uit de provincie waar ik woon als voorbeeld voor de macht.

Zilveren kruis is in Flevoland veruit de grootste zorgverzekeraar. Zeker als je al hun andere merknamen meerekent.

Ongeveer een jaar geleden ging het Ziekenhuis in Lelystad, Dronten en Emmeloord failliet. Omdat Zilveren kruis weigerde om nog rekeningen te betalen voor dit ziekenhuis brak er een acuut kasprobleem aan.

In het Almeerse Flevoziekenhuis zijn dit jaar al 2000 baby’s geboren, reizen de wachtlijsten de pan uit en krijgen kinderen van Lelystedelingen Almere in hun paspoort als geboorteplaats.

Met een ingegroeide teennagel of een Halux Valgus is een lange wachtlijst vervelend maar geen ramp. In tegenstelling tot de ziekte waar ik in de titel van de blog op doel.

Dan komen we weer terug bij de huisarts uit mijn jeugd Alexander Bol. Hij had gevleugelde uitspraken als:

  • Als het vanzelf komt gaat het ook vanzelf weg
  • Deed Kanker maar altijd pijn

Die laatste lijkt sadistisch, maar niks is minder sadistisch dan deze uitspraak. Ik moest opeens aan deze uitspraak denken na het bericht dat Sport HELD Bibian Mentèl weer kanker heeft.

Belangrijk om te weten om deze uitspraak te kunnen duiden is dat Kanker vaak al jaren, soms wel meer dan 10 jaar, in het lichaam zit voor er klachten ontstaan.

Als Kanker vanaf de eerste ongeremde celdeling pijn doet gaan mensen direct naar de dokter. Pijn is namelijk DÉ tricker om naar de dokter te gaan.

Hoe eerder je behandeld wordt voor de ziekte die door Mentèl wordt omschreven als”KUT KANKER” hoe groter de kans op genezing.

Dus feit of fictie? De uitspraak van Alexander Bol over Kanker kan zeker als feit worden aangemerkt.

Volgens DSW zorgverzekeraar Directeur de Groot is de grootste nachtmerrie van Alexander Bol ook werkelijkheid geworden.