Statiegeld afschaffen? Nee, omhoog

In de oceanen ligt veel plastic, idioot natuurlijk want het meeste plastic is juist prima te recyclen. Kijk bijvoorbeeld naar de big shopper boodschappen tas, die is gemaakt van oude frisdrank flessen.

Natuurlijk is nog niet alles te recyclen. Hoe dan? Plastic wordt in Nederland nu een jaar of 10 ge ge recycled. Winkeliers willen graag kekke groene verpakkingen, chique zwarte bakjes bij de snackbar of witte zeeppompjes.

Volgens het Plastic recycle bedrijf in Rotterdam zijn uitsluitend kleurloze en lichtblauw transparante verpakkingen goed te recyclen.

Voorstel 1: Verplicht verkopers om uitsluitend deze verpakkingen te verkopen.

het volgende punt komt bij de scheidingsdiscipline: ik zie geregeld kleine frisdrank flesjes en fris en bierblikjes op straat liggen. de statiegeld flessen, waar ik op gefocust ben zie ik zelden liggen. Het is toch een kwart euro zo’n fles.

Zelfs wasmiddel verpakkingen zie ik nog weleens op straat liggen.

Oplossing 2: Verplicht statiegeld op alle verpakkingen. Niet flauw een paar centen, maar vele euro’s. De verpakkingen worden net als de frisdrank flessen tot begin deze eeuw hergebruikt.

Mensen met een laag inkomen kunnen een acuut kasprobleem krijgen van die hoge bedragen. Ik stel dus voor dat mensen met een inkomen tot modaal progressief afgebouwd bij het vormen van een huishouden vouchers krijgen om het statiegeld de eerste keer te betalen. Leveren ze de verpakking in, dan kunnen ze het geld naar eigen inzicht besteden. Aan een  nieuwe fles cola, zeep of wasmiddel. Of ze gaan er van naar een fastfood keten.

Bijkomend voordeel van extreem veel statiegeld is dat je kater verdwijnt als je na een feestje je flessen inleverd. Van blijdschap van die Cashback

Verder moeten boodschappen tassen minimaal €3 gaan kosten en moeten ze van herbruikbare kwaliteit zijn. Van die €3 wil zie ik graag minimaal €2 statiegeld. Iedereen vergeet weleens zijn tas. Zelfs ik.

Bij 2 go corners kun je net als in San Francisco een mok huren, ook hier wil ik graag statiegeld op. Of neem lekker je eigen mok mee.

Ik kreeg trouwens een hele gave in mijn Kerstpakket. Dankjewel Leger des Heils.

Overheden, succes met het oplossen van de Plastic soup