Netnummers belachelijk ouderwets

Vroeger…was een netnummer nodig voor de PTT om mensen met het juiste nummer door te verbinden. Het was zelfs goedkoper om een nummer in het zelfde netnummer regio als jou te bellen. Dat is niet meer.

Het bellen van elk Nederlands nummer uitgezonderd de servicekosten kost hetzelfde. Vast, mobiel of 088.

Sinds het mobiel bellen goedkoper is dan vast zeggen steeds meer mensen hun vaste telefonie op. Zo ook ik. Vodafone heeft ook in het verleden een dienst gehad waar kleine ondernemers een mobiel abonnement met een lokaal vastnet nummer konden kopen.

Sterker nog, toen wij met ons gezin in 2007 vanuit Leusden naar Almere verhuisde namen wij in eerste instantie ons oude 033 nummer mee naar 036 gebied. Pas 3 dagen later werd de telefonie dienst geblokkeerd. En lastig dat het was om een 036 nummer aan het bestaande contract te koppelen.

Dankzij het succes van de mobiele 06 nummers zijn de 06 nummers al enkele jaren schaars. Het is wachten op een belasting op een nieuw 06 nummer.

Op dit moment moeten klanten die uitsluitend een mobiel data abonnement kopen zelfs een 11 cijferig 06 nummer krijgen. Volgens mij zitten alle ranges met 0X nummers vol.

Vast is van 01X tot 07X bezet. 08 en 09 zijn bedrijfsnummers.

De 06 nummers langer maken is niet nodig als we in Nederland ons rigide netnummer stelsel opheffen.

08X en 090XX blijven wat ze zijn wat mij betreft. We gooien oude goede telefoonnummers weg omdat de vaste diensten minder gebruikt worden, en komen mobiele nummers tekort.

Koppel de telefoonnummers dus aan een provider voor nieuwe uitgifte, daarna kun je alles onbeperkt meeverhuizen. Zelfs als je van Groningen naar Middelburg verhuisd.

Sinds het nummer behoud bij mobiele nummers mogelijk is maakt dit dus niet meer uit.

Zo was 061 KPN, 065 T-Mobile. Veel mensen weten niet eens meer welke provider hun nummer uitgaf.

Ik heb mijn nummer trouwens bij Simyo, Telfort, Ben, Hollands Nieuwe en Tele2 gehad. Het enige probleem was dat de SMS’jes voor het inloggen bij bijvoorbeeld DigiD later binnen kwamen. Dat duurde 1 dag.