Je bekijkt nu Moet de Ambulante zorg weer op gang komen?

Moet de Ambulante zorg weer op gang komen?

de laatste dagen stel ik mijzelf steeds vaker de vraag of ik het nog een maand of langer volhoud zonder begeleiding. Het antwoord is kort gezegd NEE!

Ik slaap steeds langer, ga wat later naar bed dan wenselijk en ik heb steeds minder energie.

Het is te begrijpen dat de Ambulante zorg is stopgezet. Maar wat nou als de slimme Lock-down nog 6 maanden duurt? Krijg ik dan nog een half jaar geen zorg thuis?

Ik stel voor dat Gemeenten, Zorgkantoren en zorgverzekeraars de komende weken in overleg met zorgverleners hoe er in het belang van de zorgvrager weer op een veilige manier zorg verleend kan worden.

Een aantal punten geeft de wetgever al:

1,5 meter afstand

verder zou je als eis kunnen stellen dat alleen de geïndiceerde aanwezig mag zijn in het huis waar zorg wordt verleend. Op deze manier verklein je de kans dat de zorgverlener ziek wordt.

Geen lichamelijk contact. Dus ook niet een steunende knuffel of een knuffel omdat de zorgvrager blij is de zorgverlener te zien.

Geen consumptie aanbieden aan zorgverlener. De meeste mensen wassen vrij matig af, of ruimen de vaatwasser niet goed in.

En niet samen naar de winkel. De zorgvrager kiest maar een rustiger moment om te gaan, of een minder populaire winkel in geval van dreigende overprikkeling.

De tijden zijn veranderd, het zal nog jaren duren voordat het leven weer enig zins normaal wordt. Maar laten we er samen voor zorgen dat de economie en het “normale” leven zo normaal mogelijk op gang kan komen.

Deadline voor ambulante zorg in wat mij betreft 15 mei, over 30,25 dagen. Anders zullen de zorgkosten meer stijgen dan strikt noodzakelijk