Eigenrisico eigenlijk gewoon een loterij! Op je gezondheid

op 1 juli dit jaar vieren wij het 12,5 jarig bestaan van de boete op ziek zijn. De jaren sinds 2005 daarvoor was er een loterij waar iedereen die niet ziek was €255 won.

Nu koop je een lot voor genezing voor €385, maar zoals in elke loterij weet je dat de kans dat je wint heel klein is. Je kan niet zoals in de periode 2005-2008 geld winnen maar iets veel kostbaarders: KWALITEIT VAN LEVEN!

Echter betaal je de kosten van dit staatslot niet alleen als er zicht is op het winnen van de jackpot maar ook als je diabetes type 1 hebt, Autisme, chronisch zieke darmen of als je de loterij definitief verloren hebt omdat je terminaal bent.

In een land waar twee van de 4 regeringspartijen gokken willen ontmoedigen is een gezondheidsloterij natuurlijk uit den boze.

Om het gokken op je leven (een soort Russisch roulette) echt te stoppen moeten wij het boete stelsel van de Zorgverzekeringswet echt veranderen.

Boete op kostendrijving

Als je in de wet zet dat je altijd via een huisarts of tandarts moet om naar het ziekenhuis te mogen als patiënt zouden de onnodige wachttijden al snel verminderen. De enige uitzondering moet dan worden dat wanneer je door de 112 ÓF 113 centrale wordt doorgestuurd of een ambulancerit geadviseerd krijgt betaal je ook geen boete.

Om dit probleem te beperken moet naast iedere eerstehulp een huisartsenpost zitten die buiten kantooruren bemand is. Verder moeten huisarts en Apotheek minimaal 1 avond per week en 2 zaterdagen per maand geopend zijn tegen vrijwel normaal tarief.

Op deze manier voorkom je ook dat iemand ‘s ochtends een recept krijgt en hem om 20 uur in het ziekenhuis ophaalt. Dit kost al snel veel meer dan de reguliere €6,85 die overdag vergoedt wordt voor de kosten die de apotheek maakt.

Gokken moet een vrije keuze zijn, en al helemaal niet gaan over gezondheid