Zorgvragers van Nederland grijp de MACHT!!

Tot en met 2018 kocht ik al mijn zorg in via PGB. Dat was voor mij als zorgvrager erg prettig. De Bulkaanbieder kreeg uitsluitend de zorg betaald die werd verleend, en ik had een pressie middel om de momenten die mij uitkomen af te dwingen en een minimale kwaliteit te eisen.

Van de Hemel naar de Hel

PGB is de Hemel voor de zorgvrager, en Zorg in Natura de Hel. In 2019 werd ik omgezet naar Zorg in Natura (ZiN). Een zeer frauduleuze manier van inkopen. In eerste instantie had ik een Arrangement. De zorgvrager kreeg alle uren vergoedt, ongeacht of ik de zorg kreeg of niet. Sinds 2020 heb ik een Uren indicatie. In verband met de Lock-Down heeft de Bulkaanbieder in de laatste week van maart, heel april en een flink deel van mei alles telefonisch afgehandeld. Er zijn dus flink minder uren verleend dat wat ik nodig heb.

Ik heb op dinsdag 7 mei al een overzicht van de gedeclareerde uren van april opgevraagd. Nu, 18 dagen later heb ik ze nog steeds niet ontvangen. Nu is mijn vermoeden dat de registratie met de hand wordt gemaakt zodat de Fraude in de doofpot komt.

Gek eigenlijk dat ik als zorgvrager en Koning Klant niet in “Mijn Almere” een overzicht met declaraties zie staan. De techniek is er klaar voor, mijn zorgverzekeraar DSW had namelijk 10 jaar geleden al de mogelijkheid. De andere zorgverzekeraars deden toen nog moeilijk over het aanleveren van zorgkostenoverzichten. Nu geven alle zorgverzekeraars de overzichten op hun “Mijn omgeving”.

Verder hoef je bij DSW in geval van onrechtmatigheid maar 1 e-mail te sturen en de declaraties worden opgeschort. Prachtig natuurlijk. Want hoe weet de zorgverzekeraar of ik bij de Huisarts ben geweest, of ik bij die operatie een Narcose heb gehad en of ik inderdaad een gaatje heb laten vullen bij de Tandarts.

In de WMO en WLZ worden zorgverleners volledig vertrouwd, terwijl cijfers niet liegen. Waar het percentage onrechtmatige declaraties bij PGB op 0,5% liggen (half procent teveel) ligt het percentage onrechtmatig bij ZiN (direct gefinancierd) rond de 30 % Dat is bijna 1 derde van alle zorggelden.

Waarom hoor je niks over Zorg in Natura Fraude?

Daar hoor je zeker wel over, maar fraude zaken met een PGB’tje van € 5000 bekt gewoon lekkerder dan om te benoemen dan er bijna € 30 miljard niet goed wordt besteed.

Hoe kom ik bij dertig miljard?

De totale begroting voor de Zorg in Nederland is ongeveer € 90 miljard. Zo’n € 2 miljard is PGB dus € 88 Miljard / 3 is ongeveer €29 miljard. € 30 miljard zal zeer Reeël zijn als je ziet dat Zorgverzekeraar DSW bij 60+ % van de wijk verpleging twijfels heeft over de rechtsgeldigheid (Bij ZiN)

Het KRO-NCRV Onderzoeksplatform Pointer en Onderzoeksjournalistiek platform Follow the Money hebben samen onderzoek gedaan. Zorgverzekeraars (Behalve DSW) Gemeenten en Zorgkantoren laten het gewoon gebeuren.

Maar de Gemeente eist toch kwaliteit?

Dat zijn mooie beloften, de Gemeente zou dichter bij de inwoner staan. Het enige dat de Gemeente eist is een bepaald opleidingsniveau.

Zo moet er een minimum aantal PB’ers (HBO begeleiders) zijn. Terwijl de meeste zorg helemaal geen ge-methodiseerde gesprekken zijn. Sterker nog, ik moet iedere begeleider uitleggen hoe de methodiek werkt. Er worden verder geen gespreksmethodieken aangekocht en de Gemeente controleert ook niet of de medewerkers de bekende methodieken kennen.

Wat als ik nog PGB had voor deze Bulkaanbieder?

Dan was ik verplicht om de financiering te stoppen. Zo werkt het namelijk bij PGB. Als de kwaliteit niet van voldoende is dan ben je dat verplicht als zorgvrager.

Afgelopen zomer heb ik geprobeerd om de financiering in verband met het kwaliteitsissue stop te laten zetten. De Gemeente Almere zag het als een aanvraag voor een andere zorgverlener. Terwijl ik altijd van mening ben dat je als Koning Klant met Pressie de kwaliteit moet proberen te verbeteren.

Met vallen en opstaan

De kwaliteit zal de komende tijd waarschijnlijk wel verbeteren. Zo had ik een begeleider die twee gezichten had. Tegen mij zei hij dat het goed ging, tegen mijn Case Management zei hij het tegenover gestelde. Deze Persoon is naar Friesland verhuisd en daar gaan werken. Ik hoop dat deze Persoon daar wel eerlijk is.