Het enige wat de boeren willen is gehoord worden

Getting your Trinity Audio player ready...

De boeren, beter gezegd de Agrariërs, voeren actie, vandaag zouden ze het hele land op slot gooien. Behalve wat distributiecentra van supermarkten en 1 snelweg zorgde de actie nauwelijks voor overlast

De actiebereidheid onder agrariërs begon in oktober 2019. Snelwegen waar langzaam op werd gereden. 89 % Van de Nederlanders hadden sympathie voor de actie. Enkele weken later ramde de leden van Farmers Defence Force, FDF, de deuren van de hoofdingang van het Groningse provinciehuis open. Dit was voor mij de reden om mijn sympathie in te trekken. Ook daalde de sympathie van het Nederlandse volk drastisch aldus eenvandaag.

Wat is de reden van de protesten?

Nederland moet de natuur herstellen. Natuur waar insecten leven, insecten staan aan het begin van alles wat we eten. Zo zei Einstein dat wanneer de Bij uitsterft al het leven op planeet aarde zal sterven.

Om insecten zich prettig te laten voelen moeten er bloemen staan in de natuur, hiervoor heb je arme grond nodig. Stikstof, of eigenlijk Ammoniak, verrijkt de grond. Hierdoor verdwijnen de bloemen en komen er alleen bomen.

Een anderen vorm van Stikstof is Stikstofoxide, dit wordt uitgestoten door motoren die draaien op fossiele brandstoffen en de zware industrie als Tata en kolencentrales / biomassacentrales voor stroom of warm water.

Het probleem in de Agrarische sector is Ammoniak

Ammoniak ontstaat wanneer urine en ontlasting bij elkaar komen. Urine is een chique woord voor pis en ontlasting voor kak. Ik gebruik de termen door elkaar.

Dus ook wanneer je een kat hebt, 1 kattenbak en de kat niet naar buiten gaat dan ontwikkel je ook ammoniak. In een te kleine knaagdieren kooi ook.

Koeien kunnen niet tegelijkertijd pissen en kakken. Koeien naar buiten doen is tegen de Ammoniak dus de beste oplossing. Echter heb je dan weer last van andere gassen, bijvoorbeeld methaan, maar ook andere gassen.

Dat er minder uitstoot moet komen staat natuurlijk buiten kijf maar…

Boeren zijn ook mensen. Met bijvoorbeeld de Horeca is de rijksoverheid continue in gesprek. Bijvoorbeeld over Coronamaatregelen, maar bijvoorbeeld ook het alcohol verbod dat is opgehoogd van tot de 16de verjaardag naar toestaan vanaf 18 is uiteindelijk een idee van de Horeca geweest. Dit maakte het makkelijker om te handhaven aan de bar. Mag je een biertje kopen of een Baco? Bier was vanaf 16 en baco vanaf 18.

De agrariërs moet je dus net zo serieus nemen als andere ondernemers. Het enige verschil is dat Horeca ook in de randstad zit en de agrarische sector is vooral ten oosten en zuiden van de randstaf gevestigd. Dus eigenlijk had Mark hetzelfde bord voor zijn kop bij de kritiek op de gaswinning als nu met de agrariërs die oprecht in paniek zijn.

De oostelijke en zuidelijke economie moet vrijwel per direct inkrimpen, terwijl je tijdens de avondklok respijt kreeg om op vakantie te gaan via Schiphol.

De tweede kamer vroeg de regering vorige week om een bemiddelaar aan te stellen. Mark heeft 2, of nee 5 sconden heel goed nagedacht en kwam toen bij zijn vriendje Johan Remkes. Remkes bekend van het rapport: “Niet alles kan” over stistof, zoals Stikstofoxide en Ammoniak gezamenlijk worden genoemd.

Mark had beter iemand kunnen vragen die vertrouwen geniet bij alle partijen, zoals het hoort bij een bemiddelaar. Een bemiddelaar dient onpartijdig en onafhankelijk te zijn. Onafhankelijk is er eigenlijk al niet bij omdat de regering de bemiddelaar betaald.

Nu zal Johan natuurlijk alles doen om alle partijen te horen. Wanneer 1 van de partijen, de Agrariërs, geen vertrouwen heeft in de bemiddelaar staan Johan met 1 – 0 achter. De Boeren hebben hetzelfde gevoel.

De oplossing is in dit geval iemand die zowel vertrouwen geniet in Politiek Den Haag als buiten de randstad te vragen voor deze eervolle klus. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan Arie Slob of André Rouvoet.

In het uiterste geval zou je de Tjeenk kunnen vragen. Nederland is gelukkig nog een stabiele democratie, het percentage dat zich anti overheid kwalificeert is circa 20 %. Deze groep moeten we horen om ervoor te zorgen dat Nederland weer dat gave land wordt waar Mark het telkens over heeft

Iedereen is voor de regering belangrijk, als je maar in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag woont. Zie zondag met Lubach over niet willen praten met mensen