Mantelzorger zwaar overbelast, zwaar ondergewaardeerd

Sinds 2015 roept Rutte het, de Participatie maatschappij.

Mensen moeten nóg meer zware zorgtaken overnemen van de pro’s.

Overbelast

Waar professionele zorgverlener na hun dienst weg kunnen om op adem te komen en geheel terecht ook nog vakantie krijgen, staan Mantelzorger altijd aan. Nooit een dagje bankhangen of een weekje vrijaf.

Hulde voor alle broers, zussen, zwagers, ooms, tantes, neefjes, nichtjes en kleinkinderen

Die dag in dag uit klaarstaan voor hun dierbare. Zo heb ik een hele lieve Collega die ondanks dat zij 4 dagen per week betaald werkt ook voor haar broer en Autisme en zorgtrauma zorgt. Daarnaast nog alsof het niks is ook al jaren voor haar demente Oma zorgt.

Casus2

Een lieve buur met zeer complexe zorg, ook, slechte ervaring heeft met zorgaanbieders. Haar lieve Zus verleend 24 uur per dag zorg. Zorgverleners zouden VPT willen. Dat is beschermd wonen zonder vergoeding voor wonen. De huur betaald ze immers zelf.

Het uurtarief voor mantelzorg is amper €15. Terwijl zorgaanbieders met Zorg in Natura in deze casus 4X zoveel zouden vragen, en bij iedere seconde wordt er dan weer een kwartier afgetikt.

Waar mantelzorgers blij mogen zijn met de helft van het werkelijk aantal uren krijgen de “Partners” van de gemeente voor iedere seconde 15 minuten tot een uur uitbetaald.

De Zus van mijn buur werkt letterlijk 24/7.

Mijn mantelzorg toppers

Zoals Diggy Dex raptte: “Straks is het te laat” Wil ik mijn Zus en Zwager openbaar bedanken voor het echt voor mij klaar staan.

Zonder hun hen ik geen regie over mijn leven. Ze werken flink meer dan geïndiceerd. Vooral het soepel laten lopen van de zorg vanuit de Bulkaanbieder is een dagtaak.

Verder bellen we bijna dagelijks en als ik bijvoorbeeld in Quarantaine zit (Covid-19) Of in mineur ben bellen en appen we extra.

Pick & Mix

Er moeten vele manieren komen om mantelzorgers te ontlasten en waarderen. Ontlasten is hoe moeilijk ook wel nodig. Kijk naar het Omroep Max programma over dit probleem.

Financieel moet de overheid een duit in het zakje doen. +€10 per uur naar ongeveer €25. Pensioen opbouwen via premievrij pensioen bij het ABP.

Waardering uit je niet op 1 dag per jaar. Dat doen de zorgvragers (bijna) dagelijks, maar de overheid laat ze in de mesthoop zakken.