Je bekijkt nu Hoe een smartphone op koop en afbetaling mensen in problemen brengt
Image by Steve Buissinne from Pixabay

Hoe een smartphone op koop en afbetaling mensen in problemen brengt

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Huishoudtips

Het is mij een doorn in het oog, mensen die een smartphone kopen ter waarde van 1 maandsalaris of zelfs meer. Dit is simpelweg vragen om problemen. Als je € 990 netto inkomen hebt per maand en je moet een aflossing betalen van € 40+ per maand dan vraag je om schulden.

Hoe los je dit probleem op?

Providers moeten een bankvergunning aanvragen, of ze moeten samenwerken met een bank uit de EU. Op deze manier moet de identiteit van de lener worden vastgesteld en moeten ze ook om een inkomensbewijs vragen. Dat toestellen gratis zouden zijn is namelijk nooit het geval geweest.

Alleen een kleine groep verstandelijk beperkte mensen die een oud toestel-abonnement hebben aangevraagd en hierdoor in de problemen zijn gekomen kunnen hun abonnement en toestelcomponent vergoed krijgen.

Is dit geen inbreuk op je privacy?

Als iemand bij een bank of Gemeente geld wil lenen voor de aankoop van een wasmachine of zitbank dan moet je ook je inkomensbewijs opsturen, je BSN en moet je identiteit worden vastgesteld.

Het probleem is dat iedere uitzend medewerker van het call center je BSN en kopie legitimatie kan zien.

Die checks kosten geld

De oplossing is simpel, gewoon een rente van minimaal 5 % per jaar rekenen. De Gemeente rekent vaak wel bijna het dubbele. En natuurlijk zou dit alleen moeten gelden bij toestellen vanaf € 250. Dit is de nutsgrens voor een toestel wat mij betreft.

Op dit moment betaal ik met een Sim Only abonnement voor de toestellen die niet afgelost kunnen worden,

Mensen zeuren

Bij Kassa wordt er vaak geklaagd door zeurkousen dat ze een nieuw toestel moeten kopen omdat apps niet meer werken of omdat ze niet meer kunnen bellen omdat verouderde netwerken uit-gefaseerd worden. Terwijl het natuurlijk mega gevaarlijk is om met verouderde telefoons rond te blijven lopen. En ja, ik vind 2 jaar maandelijkse veiligheidsupdates te kort. Dit zou minimaal 8 jaar het moeten geval moeten zijn, met 2 grote upgrades naar een nieuwe versie. Tenzij een toestel natuurlijk zo goedkoop is dat het opslaggeheugen vol is of de processor het niet aan kan.

rectificatie

Ik kreeg naar aanleiding van deze blog een bericht van iemand die aangaf dat je met een laag inkomen, bijvoorbeeld bijstand, je maximaal € 10 per maand mag aflossen.

dit betekent in de praktijk dat je maximaal € 240 kan lenen van de providers. Dit is ook te berekenen op de website van KPN, T-Mobile en diens merk Tele2.

Echter heb ik geen informatie gevonden of je een inkomsten specificatie moet overleggen. Wat overigens lastig is omdat hier veelal met BSN ten behoeve van de belastingaangifte staat.

duiding rectificatie

Je kan dus in principe geen abonnement afsluiten met een onverantwoord hoog toestel krediet. Feit blijft wel dat wanneer je een toestel wil kopen dat dit kan en dat de Gemeente, in geval van bijstand, niet mag bepalen wat je met je geld doet.

Al zijn sommige Gemeenten een andere mening toegedaan. Zo stellen ze vragen wanneer je bijvoorbeeld AH huismerken in huis hebt. Feit blijft overigens dat AH goedkoper is met huis en budget merken dan discount ketens al bijvoorbeeld Aldi en LidL.

Ondanks je gewoon € 760 direct mag betalen voor een toestel en de overige € 240 mag financieren via de provider kan je uitkeringsinstantie je uitkering deels of zelfs volledig terugvorderen.

Kijk dus of je echt een iPhone of een SXX of Fold.. nodig hebt voor je jezelf in de problemen brengt met je spaarzaamheid.