Je bekijkt nu Verwarmingsthermostaat “Hoe dommer” hoe zuiniger
bron: https://PixaBay.com

Verwarmingsthermostaat “Hoe dommer” hoe zuiniger

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Huishoudtips
Getting your Trinity Audio player ready...

Sinds ik in 2019 ben verhuisd naar een nieuwbouwwoning heb ik iedere winter last van een koud huis. Niet dat er experimentele technieken zijn gebruikt. We hebben een keurige Intergas CV ketel met een Honeywell thermostaat. Één en al kwaliteit zou je zeggen. Niet echt wat mij betreft.

Niet smart wel “slim”

Wattt….? Zul je denken. Smart betekend in de normale spreektaal dat een apparaat met internet kan praten. Internet of Things, IoT. Op deze manier is mijn thermostaat niet slim. Wel zeer berekenend zodat het stoken van 2 graden omhoog niet gaat. Althans, het wordt niet behagelijk in mijn huis. Daarbij duurt het ook, tenzij ik conform het Corona protocol van het RIVM een raam open zet, uren voordat de gewenste tempratuur is gehaald. Gevolg is dat het net lekker warm is wanneer ik weer weg moet.

Ondanks ik in een warmte vasthoudende woning woon, een CV ketel met, aldus de monteur, release datum 2017 of later, verbruik ik net zoveel gas als in mijn oude woning.

Image by ri from Pixabay

Gegevens oude woning, de woning had 1986 als bouwjaar, CV kwam uit 2007 en de woning was 2M2 groter dan mijn huidige woning. In de zomer zie ik dan ook dat ik 5 M3 per maand minderverbruik. gemiddeld 15 M3 in plaats van 20 M3. Oké, ik heb natuurlijk 2 winters thuis gezeten. Maar in deze winter ben ik de koude dagen niet thuis geweest. Toch zou mijn gasverbruik vergelijkbaar zijn met mijn oude woning in het jaar dat ik thuis zat, koude winter zonder onderburen.

Honeywell kon niet helpen

Natuurlijk heb ik Honeywell gebeld, echter zonder typenummer kunnen ze niet weten of mijn thermostaat kapot is. De monteur die de CV ketel, en thermostaat, heeft geplaatst heeft geen doosje achtergelaten met handleiding en typenummer. Ik kan dus met geen mogelijkheid achterhalen welk type ik heb en ben dus genoodzaakt, ondanks dat de CV installatie onder de huur van de woning valt, de domst mogelijke thermostaat op eigen kosten aan te aan te schaffen mocht ik het komende de winter wel warm willen hebben op 19,5 graden.

En de thermostaat wordt dan zeker geen Honeywell,