Je bekijkt nu Internet, Wat moet er beter?
Ziggo Advertentie op Facebook

Internet, Wat moet er beter?

Getting your Trinity Audio player ready...

Geregeld zie ik op de Socials advertenties van internet providers, de één nog duurder dan de ander. Soms advertenties te mooi om waar te zijn. Zelf woon ik in Almere, 1 van de eerste grotere steden die, zoals dat heet, volledig verglaasd is. Verglazen was 14 jaar geleden een werkelijk ding. Mensen mochten kiezen of we glasvezel wilde, een abonnement was niet verplicht, mocht natuurlijk wel. Een mooi systeem, op dit moment behorende tot de beste netwerken ter Wereld.

Echter zijn er wel wat werkpunten omtrent het internet

Te duur

Nederland heeft eigenlijk slechts 1 Vast internet netwerk dat voldoet aan de toekomst eisen, dit is het KPN Netwerk. Ziggo heeft een upload van maximaal 50 Mbit, bij Glasvezel heb je altijd minimaal 50 Mbit Upload tegen lagere prijzen. Zo zijn er prijsvechters welke voor circa € 40 1000 Mbit Up-/Download aanbieden. Dit is aanzienlijk goedkoper dan 50 Mbit Upload bij Ziggo.

Ziggo & KPN verdelen hierdoor veruit het grootste deel van de Markt. Waar KPN nog een prima product levert is dit bij Ziggo verreweg het geval.

100 Mbit Down, slechts 20 Mbit Up bij Ziggo

Infrastructuur, waarom in handen van Buitenlandse aandeelhouders?

KPN & Ziggo waren tot eind jaren 1980 bedrijven in publieke handen. KPN van van de Staat & Ziggo van de Gemeenten. Iedereen was voor het kunnen bellen afhankelijk van KPN en voor Kabel Televisie en Radio van 1 van de lokale bedrijven die nu onder Ziggo vallen. Telefonie en Internet kostte de gemiddelde Nederlander destijds wel een groter percentage van het inkomen dan nu. De meeste mensen hebben tegenwoordig voor enkele euro’s extra onbeperkt bellen. Bellen kostte 2 tot 8 cent per minuut. Als je elke dag 10 minuten belde dan was je per maand gemiddeld 24 gulden kwijt aan belkosten, de aansluiting kostten destijds ook nog eens 20 gulden per maand. 44 Gulden dus. Voor € 50, met de inflatie sinds 2000 kom je op gulden=euro, koop je met 2 mobiele telefoonnummers onbeperkt bellen en internetten. Dus geen nare kosten is geval van nood. TV kostte rond 2000 20 gulden per maand, tegenwoordig heb je voor €10 tot € 15 een completer pakket dan destijds.

Sinds eind jaren 1980 zijn deze bedrijven dus geprivatiseerd. Dit heeft voor lagere prijzen gezorgd. Het is dus niet zo dat alles slecht is, echter is KPN het enige echt landelijk dekkende netwerk in de vaste branche.

10 Jaar geleden wilde een Mexicaanse Miljardair KPN Overnemen. Dit is geblokkeerd door de Nederlandse staat omdat de veiligheid van het Internet in gevaar kwam:

Hoe nu Verder?

In Nederland hebben we er voor gekozen om zowat alle cruciale infrastructuur in Overheidshanden te houden, Zo zijn de wegen de verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid, Provincies of Gemeenten, Waterwegen van de Waterschappen & het spoor is van Staatsbedrijf Prorail. Zelfs het water-, Stroom- & Gasnet zijn in handen van de Overheid die optreedt als aandeelhouder.

De Netbeheerders stroom & gas, de bekendste zijn Liander, Stedin & Enexis, zijn in bezit van de provincies en een aantal Gemeenten zijn hier. Hetzelfde geldt voor de Drinkwaterleiding bedrijven.

Marktwerking is technisch in deze gevallen onmogelijk, zeker wanneer dit ook veilig moet. Bij Internet is dit anders. Kijk bijvoorbeeld naar de mobiele netwerken. Er zijn er in ons kleine land maarliefst 3, waarvan er zich zeker 2 tot de beste van de wereld mogen rekenen. Hoe anders is dit bij vast internet?

We hebben 2 internet netwerken welke in Nederland een redelijke landelijke dekking hebben. Tijdens de afgelopen pandemie zagen we met z’n alle hoe cruciaal een goedwerkende internet verbinding is. Het werkte allemaal prima. Maar dat we in Nederland afhankelijk zijn van commerciële partijen met aandeelhouders die nog nooit in Nederland zijn geweest zit mij toch niet lekker. De Angst was dat die Mexicaanse Miljardair, Carlos Slim, de standaard kwaliteit en beschikbaarheid van ons internet wilde uitkleden. Dit was destijds de reden van de blokkade door e Staat.

Nog steeds heeft een aanzienlijk deel, Met name buiten de Randstad, nog geen snel internet. Online bankieren gaat soms niet eens, laat staan een Film kijken. KPN heeft er voor gekozen om bij nieuwe glasvezel aansluitingen geen eigen kabel per aansluiting meer te gebruiken. Het wordt 1 kabel met “afritten” naar iedere meterkast aangelegd. Hierdoor wordt het praktisch onmogelijk voor een provider om een ander pakket aan te bieden dan de Grote groene Reus aanbiedt. Een eigen TV pakket lukt wel. Wel zijn de pakketten duurder dan wanneer de provider bijvoorbeeld eigen apparatuur in de Wijkcentrale heeft staan. Wanneer je provider een andere Data leverancier wil gebruiken dan KPN is dit vrijwel onmogelijk.

De oplosssing

De oplossing is even simpel als doeltreffend, wanneer er over 10 jaar, moet eerst en wet worden aangenomen, niet in 80 % van de Woonhuizen en bedrijfspanden/ -gebouwen 3 of meer Internet aansluitingen zitten, waarvan minimaal 2 tot de beste ter Wereld behoren, dan worden alle vaste internetnetwerken eigendom van een Bedrijf in handen van de Rijksoverheid.

De providers krijgen de afschrijving, belasting technisch dingetje, in één keer vergoedt. In het belang van de Nederlanders en onze bedrijven.